Dolijao Jastrebački vuk

0

Na podjastrebačkim terenima u okruženju Ribarske banje juče i danas (subota i nedelja) traje hajka na vuka. Tradicionalna lovno-turistička manifestacija „Jastrebački vuk 2016“, u organizaciji Specijalne bolnice Ribarska Banja, Udruženja lovaca Kruševac i agencije Astra turs iz Novog Sada, okupila je više od 300 lovaca iz Srbije i inostranstva.

Ubijeni su vuk i vučica, nekoliko lisica, dva divlja praseta i divlja mačka.

Hajka, koja je počela u subotu ujutro u 8 sati, traje i danas, a organizatori manifestaciju ocenjuju veoma uspešnom, iako su na adresu Ministarstva odbrane i drugih resora od strane udruženja građana upućene brojne peticije da se obustavi hajka na vuka.

Bilo kako, hajka na predatore, danas se nastavila na terenima Velikog Šiljegovca, a sekcija lovaca iz ovog sela sa gostima u obližnjem Boljevcu priređuje običaj vučarenja. Najviše sreće da prvi ustreli vuka imao je Marko Obradović iz Kruševca.

Prvi dan završen je svečanom večerom Specijalne bolnice Ribarska banja, koja je i obezbedila smeštaj za sve učesnike ove lovno turističke manifestacije.

Danas je posle jutarnjeg lova na programu vučarenje u Boljevcu. Meštani ovog i susednih podjastrebačkih sela u povorci vučara, kao u neka davna vremena, na zanimljiv način obnovljaju paganski običaj, koji prerasta u živopisnu tradiciju.

Boljevčani odranog vuka pune slamom i nabijaju na kolac .Tako ga pronose kroz selo od kuće do kuće. Vučari pevaju pesme, a njihove reči sugerišu domaćinu da ih daruje, jer vuk više neće napadati njihovu stoku…

U ovom starom običaju, koji je oživljen u Boljevcu , učestvuju članovi Društva ,,Vukašin Vule Jevtić,, iz Rosice, KUD-a Ribarska Banja i meštani sela Boljevac. Medju gostima su i brojni lovci iz cele Srbije, učesnici “Jastrebačkog vuka 2016”.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime