Donacijom Ambasade Republike Poljske renovirana sportska sala škole u Žitnom Potoku

0

Zahvaljujući donaciji Ambasade Republike Poljske Gradu Prokuplju, a u sklopu projekata koji je finansiran od Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske, u selu Žitni Potok u OŠ „Vuk Karadžić“ svečano đacima na upotrebu je predata kompletno renovirana fiskulturna sala.

Salu je svečano predao ambasador Republike Poljske Rafal Perl, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje i radost što su sredstva u iznosu od 8.000 evra, koliko je uloženo u renoviranje sale i nabavku novih sportskih sprava i rekvizita, na najbolji mogući način upotrebljena.

“Drago mi je da smo u saradnji sa Gradom Prokupljem uspeli da realizujemo ovaj projekat koji će značiti mnogo ovoj maloj školi i đacima ovog i okolnih planinskih sela. Poljska i Srbije su oduvek bile dve prijateljske zemlje koje imaju odličnu saradnju i razumevanje, a mi smo se kao zemlja uvek zalagali za ulaganje i poboljšanje učeničkog standarda i zdravstvenog sistema”, kazao je na svečanosti u školi u Žitnom Potoku ambasador Republike Poljske u Srbiji Rafal Perl.

On je istakao da je jako zadovoljan urađenim i da sada fiskulturna sala u školskoj zgradi staroj 140 godina izgleda jako lepo i što je najvažnije omogući će deci da imaju časove fizičkog obrazovanja u najboljim uslovima, a i stanovnicima Žitnog Potoka da imaju prelepu salu za kulturno zabavna okupljanja, koja im je nedostajala.

Ambasador Rafal Perl je istakao da je Republika Poljska od ukupno devet projekata koji se realizuju u okviru poljske razvojne saradnje dva odobrila Gradu Prokuplju, jedan je renoviranje fiskulturne sale u Osnovnoj školi u selu Žitni Potok, a drugi je namenjena prokupačkom Domu zdravlja i odnosi se na digitalni logopedski aparat za korekciju govora kod dece, vredan 4.000 evra.

Zahvaljujući se na pomoći i saradnji zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroslav Antović je rekao da bez pomoći Poljske ambasade ovaj značajan projekat, naročito za najmlađe stanovnike planinskih sela koja gravitiraju ka Žitnom Potoku, ne bi mogao da bude realizovan. On je izrazio nadu da je ovo samo početak jedne uspešne saradnje i poželeo da se ta saradnja nastavi na obostrano zadovoljstvo i u cilju produbljivanja srdačnih prijateljskih odnosa.

Donatorima iz Poljske, Ambasadoru Perlu zahvalio je direktor škole „Vuk Karadžić“ u Žitnom Potoku Ivan Prelić koji je istakao da je fiskulturna sala u toj školi, koja dugo nije bila u funkciji, potpuno renovirana od poda do plafona, da je zamenjena stolarija i da se takvom salom ne može pohvaliti ni neka od gradska škola. Takođe je naglasio da će sada deca časove fizičkog obrazovanja moći da imaju i tokom zimskih meseci, što je veoma značajno, obzirom da zima u tom planinskom području traje više od pola godine.

Školu u Žitnom Potoku pohađa 100 učenika od prvog do osmog razreda iz tog i 16 okolnih sela, a u sklopu škole postoji i Dom učenika u kome su tokom zimskih meseci smešteni đaci pešaci koji zbog snežnih padavina i smetova ne mogu svakodnevno da dolaze u školu i nakon nastave se vraćaju svojim kućama.

Za svečano otvaranje sportske sale učenici su pripremili kulturno umetnički program kojim su oduševili goste iz Ambasade Poljske U programu su učestvovale recitatorska i muzička sekcija škole „Vuk Karadžić“ i mlađa grupa folklornog ansambla KUD „Abrašević“ iz Prokuplja. Uručene su i zahvalnice od škole „Vuk Karadžić“ i razmenjeni pokloni. Zahvalnicu je dobio i Grad Prokuplje kao i član Gradskog veća zadužen za prosvetu Nebojša Radenković, na čiju inicijativu je na konkurs poslat pomenuti projekat.

Svečanosti u školi u Žitnom Potoku prisustvovala je i počasni konzul Ambasade Republike Poljske u Nišu Olivera Sinđelić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime