Donjoj Stražavi kod Prokuplja održani „Miholjski susreti sela 2023“

0

U organizaciji grada Prokuplja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, u Donjoj Stražavi, kod Prokuplja treći godinu za redom održani su „Miholjski susreti sela 2023“. Na ovim jedinstvenim sportskim igrama i kulturno-zabavnom programu učestvovale su ekipe iz Kondželja, Donjeg Kordinca, Balinovca, Džigolja, Donje Stražave, Bajčinca, Vidovače i Potočića.

Bacanje kamena s ramena, skok u dalj, navlačenje konopca, bacanje potkovice, priprema pite banice, priprema sokova, kazivanje zdravica, recitovanje, pevanje izvornih narodnih pesama, rukotvorstvo i sviranje izvorne muzike bile su discipline u kojima su takmičari pokazali da poštuju i čuvaju tradiciju i običaje svojih predaka i svog rodnog sela.

Otvarajući ove susrete, Državni sekretar Ministarstva za brigu o selu Zoran Dimitrijević izrazio je zadovoljstvo što se za ove susrete prijavio veliki broj seoskih mesnih zajednica i da je dobro što su na njima učestvovala deca, mladi i stari.

“Želim sve da vas pozdravim i da vam se zahvali što učestvujete u Miholjskim susretima sela, projektu koji je najmasovniji u Srbiji izuzeto čiji je cilj razvoj ruralnih sredina, povratak selu i pravim vrednostima”, istakao je Dimitrijević i dodao da je ovo ministarstvo pokrenulo brojne projekte koji imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života stanovnika na selu.

Gradski većnik zadužen za resor poljoprivrede Dejan Tonić zahvalio se meštanima Donje Stražave, koji su pomogli organizaciju ove manifestacije, i bili dobri domaćini svim učesnicima.

Ekipa Gornje Stražave bila je najupešnija u 5 disciplina i to u nadvlačenju konopca, skoku u dalj, bacanju kamena, bacanju potkovice i u sviranju. Balinovac je pobedio u pripremi pite, Donja Stražava u pripremi soka, najbolja zdravica bila je iz Donjeg Kordinca dok je u rukotvorstvu pobedio Džigolj. U pevanju najuspešnije selo bilo je Potočić.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime