Dragoslavu Gogiću Svetosavska nagrada Kruševca

0

Ovogodišnja Svetosavska nagrada Kruševca dodeljena je novinaru Dragoslavu Gogiću, dopisniku RTS, koji je kao planinar ,, Jastrebca,, uspešno predvodio ekspediciju na najviši vrh Severne Afrike, nogom zgazio i na Himalaje, Mon Blan, Ararat…

Pohode na najveće svetske vrhove , ali brojna putovanja sa ljudima na ,,stazama Svetog Save,, iz svog orkuženja i našeg podneblja, ovekovečio je u tridesetak dokumentarnih filmova. Među poslednjima je Film „Šapat Kilimandžara“, kojim je osvojio dve nagrade, od kojih Prvu na 5. Festivalu dokumentarnog i avanturističkog filma „Čortafestu 2014.“ u Inđiji, u konkurenciji 29 filmova iz zemlje i sveta.

Dragoslav Gogić se, inače, planinarstvom, alpinizmom i skijanjem bavi gotovo 40 godina, a u novinarstvu je dve ipo decenije. Sa svakog vrha i sa svake avanture, a bilo ih je na Alpima, Visokom Atlasu, Araratu, Sijera Nevadi, Himalajima, Kavkazu, Velikom Kanjonu… ovaj neumorni kruševački avanturista donosio je reportaže o prirodi i narodima, medju kojima su mu isto toliko, ako ne i više drage one sa ljudima , posebno sa decom iz svog okruženja.

– Snimio sam oko 30 filmova. Ali, na velikim planinama, kao što su Alpi, Visoki Atlas, Ararat, Himalaji… , nije poželjno da se snima, i na visine preko 7.000 metara vuče dodatni tovar, pored već ionako zahtevne planinarske opreme, ali meni je upravo to izazov, jer volim da vidim, ali i da drugima prikažem sve te lepote – kaže nam Gogić.

Svetosavska nagrada Dragoslavu Gogiću biće uručena na Svetosavskoj akademiji, u nedelju, 26. januara.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime