Drainac dobija spomen-sobu u Prokuplju

0
drainčevi susreti prokuplje

PROKUPLJE: Narodna biblioteka „Rade Drainac“ u Prokuplju, dobila je od Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, odnosno primenom oportuniteta, 835 hiljada dinara za otvaranje Spomen-sobe „Drainac“.

-Ovo je još jedan važan projekat za naš grad. Izuzetno smo zadovoljni što su naši projekti prepoznati kao projekti od velikog značaja. Spomen-soba, čije otvaranje je predviđeno za avgust, u kojoj će biti izložene knjige velikog srpskog pesnika Rada Drainca, biće svakako svojevrstan spomenik ovom stvaraocu, ali i mesto i prilika gde će se susretati oni, koji će slaviti njegovo ime i delo. Veoma je važno da su sredstva za otvaranje Spomen-sobe odobrena baš u ovoj godini, kada Prokuplje obeležava dva jubileja, 50 godina književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“ i 120 godina od rođenja ovog velikog pesnika. Pored dosadašnjih 14 projekata, za koliko su ustanove kulture dobile novac u prethodnom periodu, ovo je još jedan koji je jako važan i koji pokazuje koliko se u prokupačkim ustanovama kulture ozbiljno i kvalitetno radi, rekla je član Gradskog veća za kulturu Milica Erić i istakla da je Grad Prokuplje uvek prva podrška i oslonac zaposlenima u ustanovama koji se brinu i čuvaju kulturne vrednosti našeg kraja.

Radovi na Spomen-sobi, prema rečima direktora Bilioteke Dragana Ognjanovića, počeće već sledeće nedelje, kako bi bili završeni do 20. avgusta, jer će istu 27. avgusta otvoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević.

-Ovaj novac dobili smo na javnom konkursu za dodelu novca, koji tužilaštva prikupe na osnovu oportuniteta. Važnost našeg projekta je prepoznata i veoma smo zadovoljni zbog toga. Pored ovih sredstava, dobili smo još 200 hiljada dinara od Ministarstva kulture i uz novac, koji je Grad Prokuplje predvideo za ovu namenu, realizovaćemo projekat u potpunosti, rekao je direktor prokupačke Biblioteke Ognjanović.

Prostorija u kojoj će biti Spomen-soba veličine je 54 kvadrata i nalazi se u prizemlju zgrade „Zanatskog doma“ na glavnoj gradskoj ulici, odmah uz zgradu Narodnog muzeja Toplice.

Direktor Biblioteke navodi da je neophodno obaviti molersko-farbarske radove, otvoriti ulaz sa glavne ulice i uvesti rasvetu za postavku.

-Stalna postavka će sadržati 15 trojezičnih panoa (srpski, francuski i engleski jezik), knjige, predmete, pregled Drainčevih književnih susreta, laptop računar i veliki monitor, na kome bi se emitovali multimedijalni sadržaji o Draincu. Za smeštaj predmeta potrebne su jedna velika i četiri manje vitrine. Uz stalnu postavku, napravila bi se i mobilna trojezična izložba povodom 120 godina od rođenja Rada Drainca, objasnio je Ognjanović.

On je naglasio da će po otvaranju Spomen-sobe „Drainac“, Narodna biblioteka „Rade Drainac“, u saradnji sa Narodnim muzejom Toplice, organizovati posete prokupačkih osnovaca i srednjoškolaca, turista.

-Iako je uz Crnjanskog, Rastka Petrovića i Vinavera, jedan od najznačajnijih pesnika srpske avangarde, ne postoji nikakva  stalna postavka o pesniku Draincu. Otvaranje Spomen-sobe „Drainac“, omogućilo bi da život i delo Drainca budu stalno dostupni posetiocima muzejske postavke i Prokuplje bi postalo jedno od mesta u mreži „Muzeja književnosti“ u Srbiji, odnosno uži deo mreže „Muzeja književnosti“ na jugu Srbije, uz postavke o Miljkoviću i Sremcu u Nišu i Bori Stankoviću u Vranju, zaključio je direktor prokupačke Biblioteke Dragan Ognjanović.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime