Ljubav bezmerna kao vasiona

0
Foto: DIgitalna kolekcija Drainac

Rade Drainac je najčudniji boem, najtalentovaniji pesnik i najsmeliji književnik Beograda.

Ovim rečima se, između ostalog, opisuje Drainac na jednom od panoa izložbe pripremljene povodom 70 godina od smrti pesnika. Izložba je urađena 2013. godine, a od iste godine je i deo Digitalne kolekcije „Drainac“.

Ova kolekcija zavidnog sadržaja projekat je Narodne biblioteke „Rade Drainac“.

Mi vam predstavljamo pano o pesnikovim ljubavima, sa preporukom da pogledate i ostale, kao i druge sadržaje u kolekciji.

U centralnom delu ovog postera nalazi se Jelisaveta Liza Bagrjana, bugarska pesnikinja u koju je Drainac bio bezmerno zaljubljen. Bagrjana, poznata po svom nemerljivom pesničkom talentu,  bila je centralna ličnost u kulturnom svetu Sofije tog vremena.

„Nikada nije Rade Drainac video ženu koja ga je toliko frapirala.“ – ovim rečima dočarava se Drainčeva zaljubljenost u Lizu. U izdanju Narodne biblioteke „Rade Drainac“ 2014. godine objavljen je roman „Susret na raskršću“ Blage Dimitrove i Jordana Vasileva, u kome se pripoveda o ljubavi topličkog pesnika i bugarske pesnikinje.

Foto: DIgitalna kolekcija Drainac

 

Tekst je napisan u okviru projekta „Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime