Drainčeva nagrada Milovanu Danojliću

0

Na današnjoj konferenciji za novinare, žiri za dodelu nagrade  „Drainac“, doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnju Drainčevu nagradu dobije Milovan Danojlić za zbirku pesama „Životi, životi“, koju je objavio Albatros plus iz Beograda 2016.godine.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Goran Maksimović, Gordana Đilas i Dragan Barjaktarević, istaknuto je da je književnik Milovan Danojlić u zbirci pesama „Životi, životi“ dao snažnu lirsku ispovest u kojoj je sažeo svekolika životna iskustva i izveo zaključke o smislu života, o prolaznosti i smrti, o ljudskim radostima i patnjama, kao i o razlozima za neprestanu borbu i traganje za onim najvrednijim u ljudskom biću.

– Prožeta misaonošću, ironijom i samoironijom, a iskazana snažnim jezikom, lirika Milovana Danojlića potvrđuje da je lirski govor najpouzdaniji put da spoznamo sebe, svet u kome živimo i kosmičke prostore prema kojima težimo. Zahvaljujući svemu tome, Danojlićeva zbirka „Životi, životi“, predstavlja pravi izazov za čitanje i neprestano nas podstiče da preispitujemo sopstveni izazov za čitanje, sopstveni život i smisao ljudskog postojanja, istakao je predsednik žirija Goran Maksimović.

Milovan Danojlić je srpski pisac koji živi i radi od 1984. godine u Francuskoj. Piše poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku. Objavio je više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za decu. Preveo je i prepevao dela poznatih pisaca pisanih na francuskom i engleskom jeziku. Najpoznatije Danojlićeve knjige su „ Neka vrsta cirkusa“, „Lične stvari- pogledi o sebi i o drugima“, i „Balada o siromaštvu“.

Dobitnik je više književnih nagrada od kojih su najpoznatije NIN-ova nagrada za delo „Oslobodioci i izdajnici“ 1997. godine, Oktobarska nagrada grada Beograda, Zmajeva nagrada, nagrade Branko Ćopić, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović i mnoge druge.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime