Drainčevi dani teku

0
drainčevi-dani

U okviru programa obeležavanja književne manifestacije “Drainčevi susreti pesnika“, sinoć je u Domu kulture održana tribina. Povod za ovaj kulturni sadržaj, bio je još jedan jubilej, a to je obeležavanje 100 godina postojanja i rada prokupačkog amaterskog pozorišta. Gost Prokupčana iz sveta glume i predavač na tribini, bio je pozorišni kritičar i režiser Goran Cvetković. On je govorio o amaterizmu, njegovoj važnosti, pozorišnom stvaranju i „daskama koje život znače.“

Danas je obeležavanje druga dva jubileja, 50. godina „Drainčevih književnih susreta“ i 120. godina od rođenja pesnika Rada Drainca, nastavljeno u Narodnom muzeju Toplice trećom sesijom naučnog skupa „Književno delo Rada Drainca-novo čitanje“.

Ovaj deo programa, ove značajne i velike pesničke manifestacije, koji je počeo u 9 i trajaće do 12 sati otvorio je pesnik iz Makedonije Hristo Petreski, govoreći o velikom Draincu i danima koje je proveo u Skoplju. Pored njega, o liku i delu velikog Drainca izlagali su i Jelana S. Mladenović sa temom „Drainčev „Program hipnizma“ u kontekstu avangardnih programskih tekstova i njegova uloga u časopisu Hipnos“ i Časlav Nikolić sa temom „Razmak od sto leta-biće i vreme u poeziji Rada Drainca“. U trećoj sesiji ovog naučnog skupa izlagali su i Miloš Jocić sa Univerziteta u Novom Sadu, koji je  govorio  na temu „Među dadom i med snom-dadaistički okviri Drainčevog hipnizma“, dok je Anica M. Radosavljević sa Univerziteta u Prištini, izlagala o „Pesničkoj misli Rada Drainca i buntu protiv programskih ograničenja jednog vremena“. Milena Ž. Kulić iz Novog sada sagledala je Darinca kao pozorišnog kritičara, Boris Lazić je govorio o „Velikom ratu i formativnim godinama  Drainca“, a Ivan Ivanović o Drainčevim projektima.

„Andrić i poslednji dani Drainca u Sokobanji“ bila je tema o kojoj je izlagao Jovan Mladenović, dok je Mirjana Bojanić Ćirković referisala o tome koliko je i kako Toplica prisutna u delu ovog velikog i poznatog Topličanina.

Skup je završen diskusijom, u kojoj su imali šta da kažu i pitaju predavače Prokupačani, koji su izlaganja o životu i delu svog velikog Topličanina pesnika Drainca, slušali veoma pažljivo i zainteresovano.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime