Država opljačkala roditelje đaka i studenata

1

Sve do pre mesec dana, Geodetski zavod (Katastar) je nezakonito naplaćivao potvrde o katastarskom prihodu roditeljima za učeničke i studentske stipendije, domove i drugo. Umesto takse od 610 dinara, ta cifra je za pojedine roditelje iznosila i po nekoliko hiljada dinara čime je velikih broj njih oštećen za sumu novca koja ukupno prelazi više desetina miliona dinara.

Da se radi o velikoj sumi novac, dovoljno je reči da je samo u Kuršumliji ovaj „harač“ platilo nekoliko stotina roditelja učenika i studenata. Isti slučaj je, kako saznajemo i u drugim, okolnim gradovima pa se broj prevarenih penje na više hiljada.

Zakasneli dokument Republičkog geodestkog zavoda kojim se kaže da se naplaćuje jedinstvena taksa od 610 dinara
Zakasneli dokument Republičkog geodestkog zavoda kojim se kaže da se naplaćuje jedinstvena taksa od 610 dinara

Jedan od prevarenih, sa brojnom porodicom javio se našoj redakciji sa žalbom da mu je naplaćena taksa za svakog člana domaćinstva posebno, umesto jedna taksa za sve članove.

Iako bez ikakvih prihoda, platio je više hiljada dinara na ime potvrde za učenika koji je trebao da ostvari pravo na učenički dom, da bi mu nedugo zatim kazali da nije trebalo toliko da plati, ali tek nakon što je čitava procedura predaje dokumentacije bila završena!

Oni koji su morali da prilože kompletnu dokumentaciju da ostvare pravo na stipendije ili domove i drugo, Geodetski zavod  naplaćivao je taksu o katastarskom prihodu za svakog člana domaćinstva posebno, pa je tako za za recimo petočlano domaćinstvo to iznosili preko 3 000 dinara!

U međuvremenu, oštećenim i ogorčenim roditeljima učenika i studenata rečeno je da mogu da traže povraćaj novca, odnosno pretplaćene takse.

Naravano, ovo važi za one koji znaju da mogu da zatraže povraćaj pretplaćenog novca.

Ipak, ostaje pitanje kako i zašto je naplaćivana ovakva taksa i umesto 610 – više hiljada dinara?

1 KOMENTAR

  1. Nisu oni jedini .
    Trebala bi i Porezka uprava da se preispita.
    Redovno placam porez na kucu i na zemljiste , koje sam nasledio od pokojnog oca koji je umro 2002.godine
    Ove godine je stiglo resenje (ne mogu da setim tacno) ali mislim nekih 1800 dinara ka kucu od mog pokojnog oca koji je umro pre 13 godina i naravno na njegovo ime.Ta kuca uopste ne postoji na tom imanju jer je kvadratura mala—32 kvadrata .U poreskoj upravi su mi rekli da se zalim.Medjutim dok ja platim advokate i takse izaci ce na mnogo vise.Platio sam trazecu sumu novca i rekao da mi vise to ne salju .Nadam se da nece.
    ali sam platio.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime