Državni vrh sutra na komemoraciji u Varvarinu

0

Centralna državna komemorativna ceremonija povodom 17. godišnjice od početka NATO agresije na Srbiju (1999.) održaće se sutra u Varvarinu. Prema protokolu, državnu delegaciju Srbije predvodiće najviši državni vrh, sa premijerom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Predsednik Opštine Varvarin Zoran Milenković potvrdio nam  je da će na komemoraciji biti i najviši vrh Republike Srpske,  sa predsednikom  Miloradom Dodikom i ministrima na čelu. Vence na spomen pobeležje u Varvarinu položiće i najviši vojni vrhi Republike Srbije,  predvođen  ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Prema protokolu, komemorativna ceremonija počeće u podne kod Spomenika žrtvama NATO agresije,a  državnu  komemorativnu ceremoniju u Varvarinu najaviće sirene  za vazdušnu opasnost i crkvena  zvona. Na ovom mestu pre 17 godina avioni NATO-a , sa četiri projektila srušili most preko Velike Morave u Varvarinu. Most je zbog pijačnog dana, ali i praznika Sveta trojica bio pun ljudi. U tom napadu, poginulo je 10 civila, a 16 ih je teže povređeno.

Varvarinčani kažu da ih ožiljci ratnih stradanja i dalje bole, a uspomene na patnju teško blede, pogotovo roditeljima, sestrama, braći i prijateljima koji su ostali bez najdražih. Ni ostalima, kojima niko nije stradao, sećanje ne može a da ne izazove neprijatan titraj nemira, kao što primnećuju mnogi koji na ovo Spopmjen obeležje doplaze sa vencima i cvećem.

Bol je i u grudima predsednika Opštine Varvarin Zorana Milenkovića, čije je i ćerka Sanja Milenković, učenica gimnazije, sa još devet civila poginula na ovom mestu. Na Varvarinskom  mostu u paklu bombi i gvozdenih gelera živote su izgubili i Tola Apostolović, Zoran Marinković, Stojan Ristić, Milivoje Ćirić, Dragoslav Terzić, Vojkan Stanković, Ružica Simonović, Ratobor Simonović i Milan Savić. Posle svakog izgovorenog imena sutra, odjekivaće crkvena  zvona.

U ime stradalih prvi će se obratiti predsednik Opštine Varvarin Zoran Milenković. Prema njegovim saznanjima, tokom NATO agresije  1999. godine u Srbiji je ubijeno 552 pripadnika naše vojske, dok je preko 5000 ranjeno, ubijeno  je 457 pripadnika naše policije, dok je preko 3.000 ranjeno.

Predviđeno je da se posle obraćanja predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića centralna državna ceremonija završi  pesmom ,,Vostani Serbije,,.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime