Ekolozi istraživači pohodili Vidojevicu

0

Eko-sekcija Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“ koristi poslednje jesenje dane da obiđe Vidojevicu i prikupi što više prirodnog materijala za časove biologije.

Dvadesetak učenika sa profesorkom Marijom Antić i mr Dejanom Živkovićem obišli su u subotu 26.novembra planinu Vidojevicu i klisuru Dobrotićke reke.

– Puno mitova, legendi i raznoraznih priča je vezano za Dobrotićku reku pokraj Prokuplja, na planini Vidojevici. Tajni rudnici, pećine, podzemne reke i tuneli, zlatonosni pesak koji se pojavljuje samo preriodično, uklete vodenice iz davnih vremena, pravo bogatstvo ekosistema i neizreciva lepota klisure, bili su dovoljni da nam zagolicaju maštu, ali i probude naš istraživački i avanturistički duh. Prikupili smo dosta mahovine, paprati, plodova, gljiva, lišajeva, minerala i ruda, ali i napravili fotografije ovog prelepog predela, kažu iz Eko-sekcije „Ćićko.“ neustrašivih  „Ćićkovaca“ pa da krene još jedna akcija Eko-sekcije „Ćićko“.

unnamed-8

Zdrava voda, čist vazduh, druženje i veoma naporan prolazak kroz klisuru, učenike je makar na kratko zbližio s prirodom.

– Magija ove klisure ostala je utkana u dušu svih učesnika ove neobične avanture, a to je ona potreba da joj se opet vratimo, rekle su Ana Milutinović i Anastasija Radulović, članovi sekcije.

Mladi ekolozi će sada preći na sledeću fazu svog istraživačkog rada, a to je analiza obilja donetog materijala na časovima biologije.

unnamed-9

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime