Epidemija gripa u Toplici

0

Institut za javno zdravlje Niš prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Topličkog i Nišavskog okruga zbog povećanog broja obolelih od oboljenja sličnog gripu.

Veliki broj obolelih registrovan je u periodu pre Nove godine, a u poslednjih desetak dana  broj  obolelih se znatno povećao među stanovništvom u opštinama Topličkog okruga. Među obolelima je najviše dece predškolskog i školskog uzrasta, kao i omladine, što govori da  aktuelni virus pogađa mlađu populaciju stanovnika.

Lekari savetuju građanima da izbegavaju skupove ljudi u zatvorenim prostorijama, naročito ako u njima ima pehlađenih i bolesnih od gripa.

– Ukoliko ste već oboleli od gripa, nikako ne idite na posao i u kolektive, a pogotovo ne u posetu hospitalizovanim pacijentima, trudnicama i kod male dece. Kultura kijanja i kašljanja, uz obaveznu upotrebu papirnatih maramica i njihovo ispravno odlaganje, sa obaveznim pranjem ruku, predstavlja vrlo važnu meru u prekidu puteva prenosa virusa, kažu iz Doma zdravlja.

U Domu zdravlja je u periodu od 18. oktobra do 18. novembra uspešno vakcinisano ukupno 1200 ljudi, prema godišnjem planu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime