Epigenija-jedinstveni fenomen

0

Reka Toplica prolazeći kroz Prokuplje pravi dve epigemske doline. Ovakve pojave se javljaju u prirodi kada se reka nenormalno useca u više zemljište od otpornijih stena, a naš poznati naučnik Jovan Cvijić je ovaj prirodni fenomen nazvao epigenija.

Reka Toplica na ulasku u Prokuplje nije uspela da probije svoje korito u pravcu kojim je tekla, skreće u obliku luka i jednim delom u dužini od 1030 metara teče skoro paralelno u dva pravca. Gledajući sa Hisara stiče se utisak da reka teče uzbrdo. I na izlasku iz grada Toplica pravi veliki luk, tako da je njeno korito kroz grad ukupne dužine 7.110 metara.

Da teče pravo za prolaz kroz grad bi joj bilo dovoljno 1.690 metara. Sličnih prirodnih fenomena ima u svetu, ali mnogi autori tvrde da je epigenija Toplice jedinstvena u Evropi.

(Tekst je napisan u okviru projekta „Turistički potencijali Prokuplja”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Prokuplja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime