Evropa stiže u Prokuplje!

0

Ovog petka Evropa stiže u Prokuplje, 5. juna počinje trodnevni Festival evropskog filma u organizaciji Doma kulture. Svečano otvaranje biće u petak u 20h u Bioskopu Toplica.

Ulaz je besplatan.

Top Novosti vam predstavlja ceo program Festivala.

BIOSKOP TOPLICA – FESTIVAL EVROPSKOG FILMA u Prokuplju

Petak, 5.6.2015. od 18h

Projekcija filmova:

Konzul iz Bordoa (O Cônsul de Bordéus, Portugal/Belgija/Španija, 2011, 90 min)

Režija: João Correa, Francisco Manso

Uloge: Vítor Norte, Carlos Paulo, João Monteiro

Epska priča o jednoj od manje poznatih epizoda iz drugog svetskog rata, priča o ličnoj hrabrosti i požrtvovanosti smeštena u prelepe pejzaže Portugala. Priča o Aristidesu de Sousa Mendesu, čoveku koji je u junu 1940. godine izdao 30.000 viza za ulazak u Portugal, protiveći se tako direktom naređenju svoje vlade. Kada izgleda da je sva nada izgubljena, dovoljno je da se jedan pojedinac suprotstavi u korist pravde kako bi se spasili životi. Zahvaljujući Mendesu, oko 10.000 Jevreja je prebeglo u Portugal pre nego što su nacisti ušli u Francusku.

20h SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA SA GOSTIMA

20:15

Kauboji (Hrvatska, 2013, 107min)

Režija: Tomislav Mršić

Uloge: Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić

Nagrade: Nagrada publike na Festivalu u Puli

Jedan od najvećih hrvatskih hitova, urnebesna komedija koja oduševljava publiku gde god se prikazuje. Komedija zasnovana na hrvatskoj hit pozorišnoj predstavi. “Kauboji” je priča o grupi autsajdera koji pokušavaju da stvore pozorišnu predstavu, kršeći pritom sva pravila pozorišne umetnosti.

Subota, 6.6. od 18h

Ispit (A vizsga , Mađarska, 2011,89 min)

Režija: Péter Bergendy

Uloge: Zsolt Nagy, János Kulka, Péter Scherer

Izuzetno napet triler koji plastično dočarava političke zategnutosti tokom drugog svetskog rata. Pouzdanost nekada nedodirljivog agenta nacionalne bezbednosti je stavljena na probu nakon neuspešne revolucije u Mađarskoj 1956. godine. Svaki službenik Nacionalne bezbednosti mora da se podvrgne testiranju koje će utvrditi da li je istinski posvećen komunizmu, što dovodi do šizofrenih situacija u kojima špijuni istovremeno prate i bivaju praćeni.

20:00

Brza hrana (Short order, Irska/Nemačka/Velika Britanija, 2005, 100min)

Režija: Anthony Byrne

Uloge: Emma de Caunes, Rade Šerbedžija, Cosma Shiva

Nagrade: IFTA 2005- Najbolja filmska produkcija

Jedan od najboljih kulinarskih filmova svih vremena, uzbudljiva, smešna, nežna i iznenađujuća priča o životu, ljubavi i mudrosti koji se spajaju jedne noći u kulinarskom podzemlju gde je život švedski sto i sve je brza hrana.Uz plejadu najpoznatijih evropskih glumaca gde u epizodama briljiraju Vanesa Redgrejv i Džon Hart.

Nedelja, 7.6. od 18h

Srce lava (Leijonasydän, Finska/Švedska, 2013, 104 min)

Režija: Dome Karukoski

Uloge: Peter Franzén, Laura Birn, Jasper Pääkkönen

Izuzetno dirljiv i dubok film koji na neobičan način progovara o toleranciji i potrebi za ljubavlju. Tepo je vođa neonacističke grupe koji posle izlaska iz zatvora pokušava da osvoji ljubav lepe konobarice Sari. Kada Tepo otkrije da Sari ima desetogodišnje crno dete, njegove predrasude se sukobljavaju sa potrebom za ljubavlju i porodicom i teraju ga da donese odluke koje će mu promeniti život iz korena.

20:00

Kraljevska afera (En kongelig affære, Danska/Švedska/Češka, 2012, 137min)

Režija: Nikolaj Arcel

Uloge: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard

Nagrade: Srebrni medved za najbolji scenario, Srebrni medved za najbolju glavnu mušku ulogu

Raskošna melodrama, velika rekonstrukcija epohe u ovom filmu koji je bio danski kandidat za nagradu Oskar. Uzbudljiva istorijska drama o mladoj kraljici koja se, nakon udaje za mentalno obolelog kralja, tajno zaljubljuje u svog lekara. Zajedno, oni započinju revoluciju koja će zauvek promeniti dansku naciju.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime