Evropska godina kulturnog nasleđa

0

Manifestaciji Dani evropske baštine, koja se ove godine u Srbiji obeležava temom „Evropska godina kulturnog nasleđa-umetnost deljenja“, priključio se i Nardoni muzej Toplice.

– Кroz ovu temu akcenat se stavlja na potrebu upoznavanja i razumevanja kulturnog nasleđa kao zajedničkog resursa, podizanju svesti o zajedničkoj istoriji i vrednostima i jačanju osećaja pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

On je dodao da je ovo dobra prilika  da se svi građani, a posebno deca i mladi, uključe u događaje i projekte koji, kroz promociju bogatog i raznovrsnog nacionalnog i lokalnog kulturnog nasleđa, naglašavaju evropsko nasleđe i vrednosti, pomažući jačanju osećaja pripadnosti evropskoj porodici.

Program manifestacije Dani evropske baštine u Prokuplju počinje sutra u 10 sati predavanjem na temu „Sećanje na Veliki rat“ u Narodnom muzeju Toplice. Istog dana za 13 sati u galeriji „Boža Ilić“, planirana je radionica pod nazivom „Upletimo tradiciju“ u kojoj učestvuju učenici Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“. Učenici ove škole učestvovaće i u radionici „Toplički junaci“ u 15 sati i 30 minuta na Platou umetnosti u podnožju Hisara. Večernji sati rezervisani su za književnost, te će tako u 18 sati Кulturno-obrazovni centar objaviti pobednike konkursa „Govorimo li evropskim jezikom“, a Dom kulture organizovati književno veče pod nazivom „Кujem te u zlato reči“. Oba događaja biće održana u muzeju.

– Pored već pomenutih radionica koje će se dogoditi i u četvrtak, za ovaj dan je predviđena i prezentacija arhivske građe, koju će održati  Istorijski arhiv Toplice. To će se dogoditi u 12 sati, a sat vremena nakon toga biće predstavljena izložba i projekcija filma o poznatom Prokupčaninu, bokseru Bratislavu Ristiću Ćuretu. Za petak izdvajamo i leksikografsku radionicu „Srpski rječnik, srpski pamtivek“ i društvenu igru-ratna strategija „Proboj Solunskog fronta“ u kojoj učestvuju učenici osnovnih škola opštine Prokuplje, naglasila je koordinator ove manifestacije Marijana Ostojić.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here