FILMUS: Slobodan Šijan u Prokuplju

0

„Mi imamo možda i veću kulturu nego što ova zemlja po svojoj veličini zaslužuje.“

(Slobodan Šijan)

Sala Narodne biblioteke „Rade Drainac“ sinoć je bila premala da primi sve ljubitelje stvaralaštva Slobodana Šijana. Prokupčani su imali tu čast da baš u njihovom gradu bude prva prava promocija knjige „Filmus“, koja je inače dobila nagradu za najlepšu knjigu na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

Mnogobrojni posetioci su mogli da čuju neke zanimljivosti o stvaranju ove knjige, ali i da uživaju u prijatnom razgovoru sa jednim od najboljih reditelja našeg vremena. On je posebno naglasio da ova knjiga nije knjiga o njegovim saradnicima već o njegovim korenima.

– Nisam želeo da napišem jednostavnu knjigu. Želeo sam da pišem o svom doživljaju filma na način na koji pisci pišu o svom doživljaju rodnog kraja, rekao je Šijan.

Književnoj tribini prisustvovali su i polaznici Škole filma, kojima je reditelj poručio da stvaraju bez straha od grešaka:

 – Jedina greška koju možete da napravite u životu jeste da ne pritisnete dugme kamere! Samo snimajte, ne možete da pogrešite! – ohrabrio ih je Šijan.

Urednik knjige Gojko Tešić opisao je kao knjigu-sintezu različitih umetnosti koja sadrži sve tipično šijanovsko. Preporučio je ovo delo kao istoriju modernog filma i kao autobiografski roman proslavljenog reditelja.

Fotografije: Vojkan Aranđelović

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime