Gašić posetio „Prvu petoletku“

0

Ministar odbrane Bratislav Gašić, u pratnji državnog sekretara Nenada Nerića, vd pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića i načelnika Uprave za odbrambene tehnologije general-majora Bojana Zrnića, danas je u Trsteniku obišao preduzeće „Prva petoletka namenska“.

Nakon kratkog sastanka s rukovodstvom fabrike koja, zapošljava 620 radnika, od čega 518 stalno zaposlenih, ministar odbrane je obišao pogone „Namenske“, koji su 2008. godine izdvojeni iz Holdinga, i razgovarao s radnicima preduzeća.

Govoreći o uspešnoj poslovnoj godini fabrike, ministar Gašić je istakao da „Prva petoletka namenska“ završava 2015. sa prometom od preko milijardu i sto miliona dinara, što je duplo više u odnosu na 2012. godinu.

– Plate koje su pre 3 godine iznosile 24 hiljade, sada su 34924 dinara. U ovom trenutku potpisani su ugovori vredni više od 3 milijarde i dvesta miliona dinara, preduzeće je značajan deo namenske industrije Srbije i važan pregovarač Ministarstva odbrane i Vlade Republike Srbije sa Erbasom i ruskim partnerom za buduću saradnju na remontu helikoptera, u našem zavodu Moma Stanojlović, a bitan su činilac i u nabavci rezervnih delova za avijaciju kao i snabdevač Vojske Srbije, pre svega u programu minobacača, rekao je ministar odbrane i dodao da sve što se proizvede istog trenutka ide u izvoz.

Gašić je najavio nastavak maksimalne podrške Ministarstva odbrane preduzeću „Prva petoletka namenska“, u delu nabavke za potrebe Vojske Srbije ali i za modernizaciju fabrike.

– Fabrika, prvi put posle 1984. godine iz sopstvenih sredstava nabavlja nove mašine, odobren je kredit od milion evra od strane Srpske banke za modernizaciju, a infrastrukturno opremaju iz sopstvenih sredstava i par pogona, rekao je ministar i podsetio da preduzeće od decembra 2014, „što nije bila praksa od 2000 do 2012. godine“, uredno plaća državi poreze, doprinose i sve obaveze „koje su godinama zaboravljane“, na čemu je zahvalnio radnicima i menadžmentu fabrike u kojoj, kako je istakao, postoji jedinstvo rukovodstva i sindikata.

– Želja svih preduzeća Prve petoletke jeste da se formira veliki konzorcijum i da radnici svojim sredstvima prvo dođu do zakupa a onda i nastave proizvodnju. Namenska industrija je apostrofirala TMO (termomašinsku obradu), fabriku Prve petoletke, kao subjekt koji želi da izdvoji iz dela koji se privatizuje , uz pomoć SDPR- a i Prve petoletke namenske. Učinićemo sve da 1500 radnika nastavi da radi, ali na način koji zakon nalaže, rekao je ministar Gašić i podsetio da je njihov kapital vredan 40 miliona, a obaveze iznose preko sto miliona dinara.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime