Gordana Đorđević: Majstor tetovaže

0

Novootvoreni lokal u pasažu opštine u centru Kuršumlije, “Tattoo Gallery” privlači pažnju znatiželjnih, a u njemu radi pravi majstor za tetovaže – Gordana Đorđević (31) koja već tri godine radi ovaj neobičan posao koji je pretvorila gotovo u umetnost.

– Počelo je sasvim slučajno kada sam od prijatelja dobila na poklon mašinu za tetoviranje. Malo, po malo, učeći ovaj zanat, otisnula sam se u profesionalno bavljenje ovim poslom. Iza mene je u ovih nekoliko godina na stotine urađenih tetovaža i ono što je najbitnije je da su mušterije zadovoljne, objašnjava nam uz osmeh Gordana Đorđević.

Ova nesuđena medicinska sestra je u međuvremenu zavidno znanje stekla i u inostranstvu pošto je u više navrata tetovaže radila brojnim klijentima kao “tattoo majstor” i u Švedskoj.

– Ovim poslom se bavim iz zadovoljstva, a mogu slobodno da kažem da je ovo na neki način i stil života koji živim jer volim tetovaže. Verovatno sam zato i ovaj zanat prigrlila i radim ga sa puno ljubavi. Poznajem gotovo sve tehnike koje postoje u ovom poslu pa sam bez problema i radila i planiram da radim i dalje i kod nas i u inostranstvu, objašnjava nam ona.

A zahtevi onih koji dolaze se kreću od jednostavnih tetovaža kao što je ispisivanje slova, imena, pa preko zahtevnih slika u boji koje mogu da se pretvore u čitave kompozicije kao na umetničkim slikama i koje mogu da ispričaju čitave priče, kao što možete videti na fotografijama nekih od tetovaža koje je do sada radila Gordana Đorđević:

Objašnjava nam da je postupak da neko uradi tetovažu najpre zakazivanje, nakon toga odabir tetovaže, slike koja se radi, zatim se napravi tzv preslikač, pa tek nakon toga, u dogovoru sa onim na čije telo se radi tetovaža pristupa se izradi tetovaže, na strogo sterilnoj koži i sa iglama koje su takođe sterilne, a za tetoviranje koristi najkvalitetnije boje. Nakon tetoviranja, moraju da se poštuju stroga pravila o neizlaganju suncu tog dela kože, održavanje higijene, zabranjeno je kupanje na bazenima i sve ono što može taj deo kože da iritira.

Uglavnom, Gordana izradi svih tetovaža pristupa krajnje ozbiljno, profesionalno, i ne retko podeli savete, pre svega mlađima da im je možda rano da se tetoviraju jer kasnije mogu da se predomisle…

Precrtano voljeno ime i “JNA” kao tetovaža

– Razlikuju motivi onih koji se tetoviraju kod nas i u inostranstvu. Dok kod nas prevlađuju ljubavni i verski motivi, i ne tetoviraju se svi slojevi stanovništva, u inostranstvu je to na neki način trend, uz veću slobodu motiva tetoviranja na koži koje rade svi slojevi stanovništva, od radnika do državnih službenika, navodi Gordana.

Ne često, ali ima i onih koji su nezadovljni kako im je neko priučen uradio tetovažu pa traže da se popravi, ali i da se na neki način “precrta” ime nekada voljene osobe koja to nije više, do nedavno neobičnog zahteva da se uradi nekada čuvena tetovaža sa služenja vojnog roka:”JNA” sa datumom što je i potpisniku ovih redova hit tetovaža!

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime