GRAD PROKUPLJE I FONDACIJA “ANA I VLADE DIVAC” PODRŽALI MLADE POLJOPRIVREDNIKE

0

PROKUPLJE:

Fondacija “Ana i Vlade Divac” i Grad Prokuplje, za učenike završnih razreda Poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja” pokrenuli su projekat “Osnaživanje mladih poljoprivrednika”. Cilj ovog jedinstvenog projekta jeste da se obezbedi podrška učenicima srednjih poljoprivrednih škola za pisanje poslovnih planova i da se podrži preduzetnički duh kod mladih u oblasti poljoprivrede.

Vredne donacije, ove godine dobilo je ukupno sedam učenika, pet sa teritorije Prokuplja.

-Grad Prokuplje je sa zadovoljstvom prihvatio da učestvuje u realizaciji ovog projekta, čija ukupna vrednost iznosi 1.210.000 dinara. Zajedno sa poljoprivrednim školama iz Požarevca i Požege, u projekat je bila uključena i prokupačka Poljoprivredna škola. Ove godine, Fondacija će dodeliti 31 donaciju u ukupnoj vrednosti 4.696.000 dinara, izjavio je predstavnik Fondacije “Ana i Vlade Divac” Uroš Delić, koji je zajedno sa članom Gradskog veća za projekte, Milošem Kostićem, obišao mlade poljoprivrednike.

Prema rečima Delića, ovaj projekat će biti nastavljen i naredne školske godine.

-Ono što smo videli na terenu, daje nadu da će dobitnici ostati da rade na svojim imanjima, da će im poljoprivredne mašine omogućiti da brže, bolje i kvalitetnije obavljaju svoje poslove u voćnjacima, vinogradima, livadama i njivama, rekao je on i dodao da ovaj projekat ne bi prošao da nije bilo podrške rukovodstva Grada Prokuplja i Poljoprivredne škole.

Miloš Kostić ističe da je lokalna samouprava prepoznala značaj ovog projekta i da je sa zadovoljstvom prihvaćeno da učestvuje u njegovoj realizaciji.

-Od ideje do realizacije projekta prošlo je manje od tri meseca. Grad Prokuplje na razne načine nastoji da stvori uslove da što više mladih ostane ovde i da se bavi poljoprivredom. Zbog toga je iz lokalnog budžeta za projekat “Osnaživanje mladih poljoprivrednika” izdvojeno 600.000 dinara. Očekujem da u narednoj školskoj godini vredne donacije, putem biznis planova, dobije više desetina učenika, rekao je Kostić i dodao da lokalna samouprava i na druge načine, kao što je poboljšanje putne mreže, pokušava da pomogne poljoprivrednicima da lakše i bezbednije dolaze do svojih oranica i voćnjaka.

Atomizer i podrivač dobio je Miloš Milenković iz Gornje Stražave, čija porodica obrađuje više od 7,5 hektara zemlje, od kojih se 2,5 hektara nalaze pod voćem.

Milenković naglašava da je donacija njemu podstrek da nastavi da radi na porodičnom imanju i da u narednom periodu primenjuje nove tehnologije, kako bi smanjio troškove proizvodnje.

Atomizer je dobio i Veljko Pavlović iz Bajčinca, koji kaže da sada tretiranje voća više neće raditi ručno.

-Hvala svima koji su mi pomogli da dobijem jednu ovakvu donaciju. Sada ćemo brže i sa manje troškova moći da vršimo zaštitu u našim voćnjacima, izjavio je on.

Šta znači imati moderan i kvalitetan novi tresač, najbolje se uverila, Anđela Đorđević iz Vodica.

-Zahvaljujući tresaču, mi smo za tri dana obrali višnju. Ova donacija nam puno znači, zaključila je ona.

-Nekada smo površine od nekoliko desetina ari kosili satima. Sada, uz novu rotacionu kosilicu, koju smo dobili uz pomoć Fondacije i Grada Prokuplja, to radimo brže i kvalitetnije, za manje od pola sata, izjavio je mladi poljoprivrednik Nenad Kocić iz Donje Trnave, čija porodica obrađuje više od devet hektara zemlje.

On ističe da će nastaviti da radi na imanju svojih roditelja, iz razloga što vidi budućnost u oblasti poljoprivrede.

Najmlađi dobitnik donacije je Milica Mihajlović iz Potočića, koja je dobila atomizer.

Dobitnici donacija su jedinstveni u tome da je dobro što država Srbija, mnoge fondacije, kao što su “Ana i Vlade Divac” i Grad Prokuplje na razne načine i dodelom subvencija podstiču mlade da ostanu na selu i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime