Grade se pristupne saobraćajnice za novu pijacu u Prokuplju

1

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović danas je obišao gradilište pristupnih saobraćajnica za novu prokupačku zelenu pijacu, saopštila je Opština Prokuplje.

– Ovaj projekat radimo u saradnji sa Ministarstvom privrede, a ukupna vrednost svih radova na izgradnji prilaznih saobraćajnica i nove pijace iznosiće oko 200 miliona dinara, dok je vrednost samo ove prve faze radova oko 21 milion dinara, rekao je Simonović.

Drugom fazom, čija je vrednost oko osam i po miliona dinara, planirana je izgradnja mosta koji će povezivati novu pijacu sa Sokićevim bulevarom. Prema Simonovićevim rečima, za ovu fazu biće raspisana javna nabavka i čim dozvole vremenske prilike i most će biti izgrađen.

Treća faza gradnje zgrade i pomoćnih objekata ove pijačne zone, koja će, kada bude završena, predstavljati ne samo funkcionalni tržni centar, već i pravi ukras Prokuplja, iznosiće 1.100.000 evra.

Pprojekat se realizuje uz pomoć Evropske investicione banke jer se radi o zaista velikom iznosu koji Opština Prokuplje nije mogla iz sopstvenih sredstava da finanasira, naglasio je predsednik.

– Uradili smo vredan projekat koji je ocenjen kao jako dobar i ekonomski opravdan, pa je odlučeno da Evropska unija finansira njegovu realizaciju, kazao je Simonović i istakao da izgradnja nove zelene pijace rešava i velike probleme koje su građani do sada imali sa starom, malom i potpuno neuslovnom pijacom koja je pravila prostorne probleme i prodavcima i kupcima.

Prema njegovim rečima, stara pijaca će biti uklonjena, a izgradnjom nove rešiće se i problem pojačanog saobraćaja, nedozvoljenog parkiranja i bezbednosti dece, jer se u blizini stare pijace nalaze čak dve prokupačke škole.

– Kada bude izgrađena, nova pijaca biće pravi ukras, a na njenoj funkcionalnosti i lepoti pozavideće nam i Beograđani, kazao je Simonović.

On je dodao da građani sa nestrpljenjem očekuju završetak pijace od koje očekuju, pre svega, red u snabdevanju, jer će se tačno znati gde se prodaju suhomesnati proizvodi, gde mlečni, a gde je mesto za prodaju povrća i voća. Ovde će biti mesto i za male zanatlijske radnje.

– Do jeseni, sledeće 2019. godine, ova pijaca, prema planu, treba da bude izgrađena i predata na upotrebu žiteljima Prokuplja, cele opštine, kao i svih ostalih topličkih opština, naglasio je predsednik Simonović.

Nova zelena pijaca je savremeni objekat koji je odavno nedostajao Prokuplju, administrativnom centru Toplice, prema kome gravitiraju ostale opštine Topličkog okruga.

Novi položaj koji će imati zelena pijaca, uz glavnu saobraćajnicu koja celom dužinom prolazi kroz grad i naslanja se na auto put Niš-Merdare, omogućiće još bolji pristup i trgovinu poljoprivrednim proizvođačima iz ovog dela Srbije, koji su i do sada svoje poljoprivredne proizvode ovde prodavali.

– Na ovaj način, izgradnjom novih objekata, činimo da naš grad svakim danom i sa svake strane izgleda sve lepše i modernije, istakao je Simonović i podsetio da je nedavno završena zgrada prokupačkog Doma kulture i pozorišta sa kuršumlijske strane, Spomen-park Drugom gvozdenom puku iz pravca Žitorađe i nova savremena pijaca iz pravca Niša.

– Tako će svi koji dolaze u naše mesto, bilo iz kog pravca, odmah moći da vide da ulaze u jedan savremeni, moderan i funkcionalan grad, koji se svakim danom sve više razvija, zaključio je predsednik opštine Aleksandar Simonović.

1 KOMENTAR

  1. Ma sve je to lepo i bice lepo sigurno. Samo još kad bi grad uklonio onaj ukras od štala i smrada preko puta nove pijace. Na ulazu u grad se ugušiš i imaš divan pogled na đubre i štale. A i ona deca i prelepog doma učenika sigurno uživaju u miomirisima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime