Gradi se nova Zelena pijaca u Prokuplju

1

Radovima na izgradnji prilazne saobraćajnice i parking prostora  počela je realizacija velikog projekta  izgradnje nove Zelene pijace u Prokuplju, na prostoru ispod Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, saopštila je Opština Prokuplje.

Ovo je prva faza radova na projektu izgradnje nove Zelene pijace i mosta čija ukupna vrednost iznosi oko 1,1 milion evra, a sredstva za njegovu realizaciju obezbedilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu preko Evropske investicione banke.

Prema navodima izvođača radova, trenutno se radi iskop materijala a u nastavku slede svi planirani radovi koji će trajati oko dva meseca. Novi prilazni put gradis e u dužini od 347 metara od magistralnog puta Niš-Priština. Projektom je predviđena i izgradnja trotoara sa obe strane puta, kao i parking prostora.

– Danas smo obišli radove koji predstavljaju početak realizacije velikog projekta, koji je od višestrukog značaja za našu opštinu i njene građane. Građani će dobiti savremenu pijacu, izgrađenu po visokim standardima, proizvođači i trgovci bolje uslove za plasiranje robe, a Opština znatne prihode, što će sve doprineti njenom ekonomskom razvoju. Ovo je prva faza radova, a u drugoj fazi planirana je izgradnja mosta i objekta Zelene pijace. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, što znači da bi nova pristupna saobraćajnica bila završena za oko dva meseca, rekao je većnik za infrastrukturu Filip Jovanović.

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović je istakao da je lokalna samouprava dobila priliku da na ovaj način reši dugogodišnji problem.

– Odavno postoji potreba za izgradnjom nove zelene pijace, jer je ova koja se nalazi u centru grada neuslovna i nebezbedna, pošto se nalazi u blizini dve škole, te tako predstavlja i opasnost za decu. Ovo je dobra prilika koja nam se pružila da sredsvima Evropske unije, brže i lakše rešimo dugogodišnji problem neuslovne pijace, izgradnjom nove moderne. Time bi lokalni proizvođači imali bolje uslove za plasiranje robe, a higijena i kvalitet proizvoda bi se poboljšao, pošto će nova tržnica biti izgrađena po najvišim standardima, naglasio je predsednik Simonović.

Opravdanost ove investicije će se videti i kroz prihode koje će Opština ostvariti od izdavanja u zakup štandova i komercijalnih prodavnica. U tehničkom projektu nove zelene pijace predviđena je izgradnja 15 komercijalnih prodavnica, 60 štandova koje će moći da koriste oko 100 proizvođača, kao i još 10 skladišta sa hladnjačom. Očekivani prihod koji bi jedinica lokalne samouprave ostvarila na tržištu je 15 miliona dinara, a očekivani prihod od lokalnih poljoprivrednika 725.000 dinara mesečno, odnosno 87 miliona godišnje.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime