Guslama u čast topličkim junacima

0

Povodom obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka Narodni muzej Toplice i Narodna biblioteka Rade Drainac” organizovali su Guslarsko veče na kojem su nastupili najpoznatiji guslari iz Srbije i Prokuplja.

Mnogobrojnoj prokupačkoj publici u Domu kulture predstavili su se guslari Draško Malidžan i Petar Šišović višestruki pobednici na mnogim takmičenjima i majstor za izradu gusala Dragić Bugarin iz Beograda.

– Sviranjem na narodnom instrumentu i stihovima želimo da sačuvamo od zaborava mnoge naše narodne pesme. Tradicija, kultura, običaji i događaji prenose se i nastupom guslara, izjavio je jedan od najboljih guslara Srbije Petar Šišović istakavši da je dobro što su mladi počeli da sviraju na ovom instrumentu.

Svojim sviranjem i pesmama publici su se predstavili guslari rodom iz Kuršumlije Nikola Mojsilović i Nenad Vukašinović, kao i prokupački mladi guslari Miloš Gašević i Miloš Stojanović.

– Manifestacije posvećene obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka planirane su tokom cele godine. Svojim nastupom guslari su sviranjem i pesmom govorili o znanim i neznanim junacima Topličkog ustanka, izjavio je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

On je najavio i mnogobrojne izložbe posvećene ovom značajnom istorijskom događaju u muzejima u Novom Sadu, Nišu i Vranju. Podsetimo, nedavno su Beograđani imali priliku da vide izložbu o Topličkom ustanku, i to na Kalemegdanu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime