“Histrion” poklonio klima uređaj prokupačkoj bolnici

0

Varoško pozorište “Histrion” poklonilo je klima uređaj Odeljenju neuropsihijatrije Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” u Prokuplju.

Ovu donaciju je “Histrion” najavio još u maju mesecu kada je po drugi put u gradu odigrana predstava “Bliži nebu” Željka Hubača. Tada je odlučeno da prihod od prodatih ulaznica bude doprinos pozorišta ovom odeljenju bolnice.

Podstaknuti teškom dramom junaka koje su tumačili, glumci su posetili Neuropsihijatrijsko odeljenje bolnice i uvideli da im je neophodna pomoć.

– Nadamo se da ćemo ovim skromnim doprinosom makar malo pomoći vašem radu. Želimo vam puno uspeha, sa željom da vi i vatrogasci nikada nemate posao, rekao je glumac Nebojša Milenković-Jumba.

Poklon je primio načelnik ovog odeljenja dr Bojan Danić.

– Zahvaljujem se Varoškom pozorištu i svim ljudima dobre volje koji su pomogli da Odeljenje neuropsihijatrije dobije ovako vredan poklon. U proteklih pet godina bilo je pomoći i sada su uslovi malo bolji, rekao je dr Danić.

Odeljenje ima 24 postelje i na njemu rade tri psihijatra, jedan neuropsihijatar i jedan psiholog, kao i 14 medicinskih sestara i tehničara.

– Svaka pomoć je dobrodošla, počev od pidžama i posteljina za pacijente do televizora za dnevni boravak. Ipak je, zbog zime koja predstoji, najhitnija sanacija prozora na celom odeljenju, istakao je dr Danić.

Prema njegovim rečima, posla ima, a  osoblje se trudi da pomogne svima kojima je to potrebno. To su uglavnom ljudi iz rasturenih porodica, koji na ovom odeljenju nalaze utehu, pomoć i mir. Na godišnjem nivou se samo desetak pacijenata pošalje u Psihijatrijsku bolnicu u Toponici. Dr Danić kao poseban uspeh ističe to što pacijenti imaju velikog poverenja u osoblje.

– Najčešće se dešava da budu dva puta godišnje hospitalizovani, kada dođe do pogoršanja njihovog stanja. Veliki je uspeh što nema potrebe za njihovim zadržavanjem. Trudimo se da radimo na njihovoj socijalizaciji, da ne budu institucionalizovani i zatvoreni, već da što pre prebrode svoje teškoće i uključe se u društvo, rekao je dr Danić.

Bolnica i Varoško pozorišto “Histrion”  pokazali su interesovanje za nastavak saradnje, pa je tako moguće da će i pacijenti ovog odeljenja imati prilike da pogledaju predstavu ili pak da budu učesnici neke književne večeri.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime