Igralište za Boturiće u postupku

0

Opštinska uprava u Aleksandrovcu raspisala je oglas za javnu nabavku radova na izgradnji igrališta u Boturićima. Rok za dostavljanje ponuda je 23. oktobar do 11 sati, a otvaranje ponuda biće zadnjeg dana u 11,15 sati u velikoj Sali Opštine Aleksandrovac. Ponude koje stignu kod naručioca posle naznačenog roka smatraće se neblagovremenim, i neotvorene će biti vraćene ponuđaču.

Izbor najpovoljnijeg ponudjača izvršiće se u roku od pet dana po kriterijumu najniže ponudjene cene, navodi se u javnom oglasu.

Selo Boturići ispod Vratarne, Željina i Kopaonika, na raskršću puteva Kruševac, Brus, Kopaonik, Vrnjačka Banja važi kao jedno od najstabilnijih u aleksandrovačkoj Župi.

Doduše, opao je broj stanovnika, ali ne tako drastično kao u nekim planinskim mestima. Najbrojniji su Marići, a priča o njima je pravi primer srpskog stradanja, ali i žilavosti. Ljudi ovo selo i mesto vole kao božanski raj, pa su mu zato i verni.

Najbrojniji u Boturiću su Marići
Najbrojniji u Boturiću su Marići

Osnivač sela , kaže legenda, smatra se neki sluga koji se zvao Botura.

On je ovde došao iz Grčaka. Ovde je svoje gnezdo mukom svio, pa kad su drugi sa Kopaonika i Željina videli da Botura napreduje, počeli su sa silaze dole i da se po brežuljcima naseljavaju. I, svi su oni voleli da se u trenucima predaha na poljančetu poigraju, najverovatnije loptom krpenjačom ili kakvom gumenjačom, jer druge u to vreme nije bilo.

Prolaznici za Župu ovde su često zastajali i odmarali se pred uspon koji im je predstojao. Pošto su znali Boturu, oni su u šali ili zbilji golvorili: ,,More množe se ovi Boturići,,. Tako je selo po Boturi dobilo ime.

Godine prolaze, a vredni Boturići marljivo obavljaju svoje svakodnevne poljoprivredne poslove. Eto, danas dodje red i da pod rukovodstvom predsednika Opštine dr Jugoslava Stajkovca dobiju igralište.

(Foto – Marići: Večernje Novosti)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime