In memoriam: Profesor Janko Janković

  38

  U Kuršumliji je juče u 77. godini preminuo profesor Janko Janković, jedan od najuglednijih građana ovog grada i omiljeni srednjoškolski profesor koji je tokom gotovo 40 godina rada izveo generacije i generacije kuršumlijskih đaka.

  Profesor Janković je rođen u selu Pepeljevac 1942. godine. Osnovnu školu je završio u Kuršumliji. Gimanziju je završio u Zemunu, a nakon toga i Filološki fakutet u Beogradu. Završnu godinu studija studija proveo je na Sorboni kao stipendista ambasade Francuske.

  Službovanje kao profesor najpre započinje u Raškoj, a od 1971. godine je profesor u Kuršumliji gde predaje francuski i latinski jezik do penzije.

  Među kuršumlijskim srednjoškolcima važio je kao profesor od autoriteta, ali je bio istovremeno i jedan od omiljenih.

  Bio je vrstan šahista i pasionirani lovac.

  Devedesetih godina uključio se u politički život kao opozicioni aktivista i 1990. godine bio je kandidat za narodnog poslanika osvojivši tom prilikom zavidan broj glasova.

  Profesor Janković iza sebe je ostavio suprugu Koviljku, sina Miloša i ćerku Milenu, kao i troje unučadi.

  Opelo će danas u 13 časova biti održano u crkvi Svete Trojice u Kuršumliji, a tužna povorka krenuće ka seskom groblju u Pepeljevcu u 13 i 30 gde će po sopstvenoj želji biti sahranjen.

   

  38 KOMENTARA

  1. Tužna vest.Pamtim ga kao dobrog profesora zbog koga i dan danas znam sve latinske izreke.Iskreno saučešće porodici. Počivaj u miru.

  2. Večna slava i hvala velikom Profesoru i autentičnom gospodinu naše male varoši, beše čast i privilegija biti Vaš đak! Srećan put Profesore do, nadam se, nekog puno boljeg mesta, koje bez dileme zaslužujete! Saučešće porodici!

  3. …”VITA NOSTRA BREVIS EST, BREVI FINIETUR”…
   Један од мојих омиљених професора. Прави педагог и господин. Саучешће породици Јанковић. Почивај у миру. Вјечнаја памјат !

  4. Dragi moj profesore, ziveces vecno u nasim srcima! Mnoge buduce generacije ce slusati price o najboljem razrednom staresini i profesoru! Hvala ti za sve sto si me naucio! Pocivaj u miru

  VAŠ KOMENTAR

  Napišite Vaš komentar
  Unesite svoje ime