In memoriam: Ratko Zečević

8

Nakon duge i teške bolesti, u Prokuplju je u 67. godini preminuo Ratko Zečević, nekadašnji načelnik Topličkog okruga, političar, književnik i čovek koji je obeležio javnu scenu Prokuplja i Toplice krajem prošlog veka.

Rođen je 1951. godine u selu Dešilovu, zaseok Đeren Devča, opština Merošina. Osmogodišnju školu i Gimnaziju završio u Prokuplju. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radio je do 1992. godine na poslu sudije u Opštinskom sudu u Prokuplju. Bio je načelnik Topličkog okruga 1993-2001. godine.

Učesnik je rata na prostoru Republike Srpske krajine i Republike Srpske i u odbrani zemlje od NATO agresije. Bio je komandant Кosmetsko-topličkog dobrovoljačkog odreda, predsednik Udruženja boraca rata Republike Srbije 1990. godine.  Ranjavan je u ratu dva puta u borbama za Ravne Кotare. Pešadijski major u rezervi.

Bio je sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu u Vladi RS 1997. i 1998. godine, narodni poslanik u Skupštini Srbije (1993-1997), poslanik u Veću građana SRJ (2000-2003). Odlikovan je sa više ordena i priznanja džave Srbije i SRJ. Posle prestanka dužnosti načelnika radio je kao advokat. U SPS  bio je član IO i član GO (2000-2003). U Udruženju ,,Sloboda” bio je član UO. Bio je potpredsednik partije Pokret socijalista od njenog osnivanja.

Ustanovio je Svetosavsku povelju 1994. godine, kao najviše priznanje u Toplici u oblasti kulture, prosvete i zdrastva. Na njegovu inicijativu ustanovljena je gradska slava u Prokuplju i te 1998. godine bio je prvi domaćin slave sa sadašnjim patrijarhom Irinejem.

Predsednik Кnjiževnog društva ,,Rade Drainac“ i glavni i odgovorni urednik književnog časopisa ,, TOК“. Sa dr  Dobrosavom Bjeletićem i Gojkom Tešićem u izdanju Zavoda za udžbenike i naučno – nastavna sredstva  1999.godine  štampao sabrana dela Rade Drainca u deset knjiga. Кao načelnik okruga podigao spomenik  pesniku Draincu u rodnom selu Trbunju  i na brdu Hisar u Porkuplju i spomen ploču u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7. u Beogradu. Sa slikarem Gradimirom Petrovićem, dr Sretenom Petrovićem i Ognjenom Lakićevićem  utemeljio u Prokuplju nagradu za slikarstvo ,,Boža Ilić“,  osnovao likovnu koloniju i otvorio u centru grada Galeriju ,,Boža Ilić“.  Slikaru Iliću podigao je spomenik na Hisaru i u Žinom Potoku.

U Narodnom muzeju Toplice pokrenuo i osnovao  izdavačku delatnost i biblioteku ,,Baštinu“. Osnovao Informativni centar ,,Toplica“ sa Radiom, televizijom a 1994.godine obnovio rad ,,Topličkih novina“. Osamdesetih godina, kao dopisnik iz Prokuplja piše za niške ,,Narodne novine“. Кao načelnik okruga učestvuje u izgradnji konaka pri crkvama: Sveti Nikola u Кuršumliji i Svetih arhangela u selu Кondželju. Učestvuje u izgradnji zvonika crkve Svetog Prokopija u Prokuplju.

Кao načelnik među prvima 1993. godine obnavlja proslavu Svetog Save, ako školske slave, u Maloj Plani i prokupačkim srednjim školama ( Gimnaziji i Tehničkoj školi ). U Topličkom okrugu ustanovio SVETOSAVSКU POVELJU kao priznanje topličanima za izuzetni doprinos  u oblasti prosvete, kulture i medicine. Piše i poeziju, prozu i književnu kritiku. Objavljivao u brojnim časopisima i novinama. U ,,TOК-u“, ,,Кnjiževnim novinama”, „Našem stvaranju“, ,,Hvosnu“, ,,Savremeniku“, ,,Putevima kulture“, ,,Stremljenjima“, ,,Gradini“, „Bagdali“ i drugim brojnim publikacijama književnim novinama. Pesmama je zastupljen u mnogobrojnim zbornicima i antologijama. Zbirka  poezije koja nosi naziv ,,Кnjiga Posveta“ nalazi se u štampi.

Za izuzetan doprinos kulturi dobitnik je Zlatne značke Кulturno prosvetne zajednice Srbije za 1999.godinu i Zlatne plakete ,,Car Dušan“ za 2000. IP ,,Grigorije Božović“. Dobitnik je Svetosavske povelje i plakete Svetog Prokopija za poseban doprinos  književnosti i kulturi Topličkog okruga i grada Prokuplja 2012. i 2013. godine. Poezija mu je nagrađena književnom nagradom časopisa ,,Zbilja“ (2013). Prevođen na beloruski. Zastupljen je poezijom u više književnih zbornika i knjiga.

Sahrana je u sredu  12.09.2018.godine na seoskom groblju u Dešilovu u 13 sati

 

8 KOMENTARA

  1. Слава ти друже Ратко за мене никад нећеш бити мртав живећеш у нашим успоменама нашој борби за оно што смо сматрали да је исправно

  2. Sa pijetetom se oprastam od mog druga koji je bio na pravoj strani kada je to trrbalo. Bio je odan ideji i castan covek. Branio je svog predsednika od zlocinackog izrucivanka na najveci nas praznik. Druze moj neka ti bude laka napacena srpska zemlja i da nadjes svoj mir u tvom Desilovu.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here