Industrijska zona u Prokuplju rešenje za nezaposlenost

0

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, narodni poslanik iz Toplice dr Darko Laketić i načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, obišli su mesto na kome će biti izgrađena Privredna zona „Hisar“ Prokuplje. Tom prilikom, Stevanović je rekao da će država, pored pomoći koju čini za izgradnju ove zone, pomoći i u pronalaženju investitora.

– Ministarstvo privrede finansira 90 odsto, nešto preko 90 miliona, dok je učešće Grada oko 20 miliona. Ukupna vrednost projekta je oko 110 miliona dinara. Ovo će biti samo prva faza, obzirom da Prokuplje želi da raste i da se razvija, afirmiše privredni ambijent, dovodi investitore… Zato će biti neophodno da se Industrijska zona vremenom širi, što znači da će u narednom periodu Ministarstvo privrede biti prisutno u ovom gradu. U prethodnih nekoliko godina, od 2017. godine, svake godine, sa bar po jednim projektom, bili smo prisutni u Prokuplju, počev od saobraćajnica, infrastrukture… Radili smo plato ispred Doma kulture, pristupne saobraćajnice prema novoj pijaci, i sve kroz partnerstvo sa lokalnom samoupravom. Trenutno imamo jedan program koji Ministarstvo sufinansira, takođe u saradnji sa lokalnom samoupravom, a to je most na Stražavačkoj reci, rekao je Stevanović i dodao da kada imate ovakvu lokalnu samoupravu, koja pokazuje inicijativu, odgovornost, ozbiljnost, država ne može da ćuti.

– Uvek smo spremni da deo novca opredelimo za takve projekte. Prokuplje se u poslednjih nekoliko godina promenilo. Decenijama unazad, Toplički okrug je bio zapušten. Politika, nekada premijera, a danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bila je da se odnos države prema Toplici, i uopšte prema jugu Srbije, promeni. Sve što se dešavalo poslednjih godina u Toplici, Prokuplju je u duhu te politike. Toplica i jug Srbije, zauzeće značajno mesto na mapi Srbije. Auto-put, koji će se ovde graditi, unaprediće ovaj kraj. Industrijska zona takođe, kao što je Leoni promenio ekonomsku i demografsku sliku ovog kraja. Važno je da se taj trend nastavi. Industrijska zona biće od velikog značaja za Prokuplje, ali i za Blace, Кuršumliju, Žitorađu. Verujem da će mladi ljudi, mlade porodice, kvalifikovani radnici, inženjeri, ekonomisti, pravnici naći svoju sreću baš ovde, u ovoj Industrijskoj zoni. Do kraja godine, biće završena prva faza, kazao je Dragan Stevanović.

Narodni poslanik, dr Darko Laketić, kazao je da će Industrijska zona rešiti problem nezaposlenosti u čitavom kraju.

– Ovo je ostavarenje višedecenijskog sna. Ove godine, 22. juna, u Ministarstvu privrede otvaraju se ponude za izvođenje radova na Industrijskoj zoni „Hisar“ Prokuplje. Izgradnja bi trebalo da se završi krajem godine. Zadovoljan sam što ćemo konačno moći da investitorima ponudimo prostor koji će biti adekvatan, sa svim komunalnim priključcima, strujom, vodom, kanalizacijom, internetom, pristupnim saobraćajnicama. Ovde će biti i petlja novog auto-puta. Pre godinu, dve, na našu inicijativu, vlada Srbije je donela zaključak da je Toplički okrug, region od najvećeg državnog značaja. To znači da svaki investitor, koji dođe u zemlju, prvo dobije ponudu da dođe u Toplicu. Ranije nismo imali šta da ponudimo, jer ništa nismo ni zatekli. Кupili smo nekoliko lokacija, ali definitivno, najbolji prostor biće ovaj, gde će biti nova Industrijska zona, kazao je Laketić i dodao da je plan da ova Industrijska zona, ugasi nezaposlenost u Toplici.

– Ono što će biti presudno za dovođenje investitora je broj radnika i visina plate. Trenutno su tri firme zainteresovane, ali se nadam da će ih do kraja godine biti bar 10, zaključio je narodni poslanik iz Toplice dr Darko Laketić.

Nakon obilaska Privredne zone, Dragan Stevanović je na poziv Darka Laketića, održao radni sastanak sa privrednicima ovog kraja, na kojem je prisustvovala i Vesna Vučetić, direktor Sektora za upravljanje rizicima i rizičnim plasmanima u Fondu za razvoj, koja je govorila o razvojnim projektima, investicionim kreditima, kreditnim linijama, podsticajnim sredstvima za privrednike, a najveći akcenat, stavila je na Кovid kreditnu liniju, za koju je rekla da se odobrava sa kamatnom stopom od jedan odsto.

Sastanku je prisustvovao i Dejan Vukotić, direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije, koji se prisutnima obratio na temu: sprovođenje mera Vlade, to jest garantna šema koju Republika Srbija sprovodi u saradnji sa komercijalnim bankama i aktivnosti koje ova Agencija sprovodi tokom ove krize.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime