Inicijativa za donošenje Zakona o protivgradnoj zaštiti

0

Opština Vrnjačka Banja je danas bila domaćin sastanka na kome je glavna tema bila protivgradna zaštita (PGZ). Na ovom sastanku , kojem su pored domaćina Vrnjačke Banje i Kruševca, učestvovali gradonačelnici i predsednici opština – Kragujevac, Kraljevo, Čačak, sve opštine Rasinskog okruga, Rekovac…, bilo je pokretanje inicijative za donošenje pozitivnih pravnih propisa za regulisanje ove oblasti. Do sada protivgradna zaštita bila je svrstana u Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, a ovom inicijativom težnja je da se prebaci u resor Ministarstva poljoprivrede.

Po rečima domaćina skupa, predsednika Opštine Vrnjačka Banja tokom prošle godine svi su mogli da se uvere koliko je bitna PGZ, a zbog sveopšte krize je veoma teško izvodljiva. Zbog toga ova oblast mora se regulisati na nivou cele Srbije, nikako parcijalno, jer samo tako može se uspešno delovati iz protivgradnih stanica.

Prema rečima Sanje Vukasnović Žugić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, samo zajedničkim delovanjem i saradnjom svih lokalnih samouprava mogu se obezbediti rakete za efikasnu zaštitu.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović izneo je iskustva ovog grada u iznalaženju načina i sredstava za nabavku protivgradnih raketa tokom 2014. godine, održavanju protivgradnih stanica, kao i isplatama novčane naknade za sve angažovane strelce.

Predstavnici ovog Sektora i Hidrometeorološkog zavoda Republike Srbije pokazali su prezentaciju o radu radarskih centara na nivou zemlje, kao i o uspešnosti pojednih PGS. Kruševački radarski centar (ukupno ih ima 13 u Srbiji) je u samom vrhu po uspešnosti, iako su strelci ove godine imali puno radnih dana.

Zaključci doneti na ovom sastanku, nakon pravnog uobličavanja, biće prosleđeni u vidu inicijative resornom ministarstvu i Vladi Republike Srbije.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime