Inspiraciju sam našao u lepoti koja nas okružuje!

0

Prokupčanin Radoslav Veljović je pravi primer kako iz ljubavi prema fotografiji i prirodi koja nas okružuje nastaju umetnička dela. Njegove očaravajuće fotografije prirodnih bogatstava Toplice i Srbije ostavljaju gledaoce bez daha.

Osnove fotografije savladao je pored druga koji duže fotografiše i ima više iskustva. Češće koristi fotoaparat, no mobilni telefon na napravi fotografiju,  zato što raspolaže sa više mogućnosti manualnog podešavanja što svakako utiče na kvalitet fotografije. Kvalitet je ono na čemu insistira.

Suva planina, Radoslav Veljović

Na prošlogodišnjem foto konkursu „Slike Srbije” njegova fotografija iz kanjona Vratne je izabrana medju 100 najlepših slika Srbije, zauzevsi četrdeseto mesto.

– Inspiraciju pronalazim u lepoti koja nas okružuje, u neprocenjivom prirodnom, istorijskom i kulturnom bogatstvu koja krase našu zemlju. Puno vremena provodimo u prirodi, pogotovo sada sa porodicom, suprugom, koja se takođe bavi planinarenjem, i naša dva klinca koja vodimo sa sobom sa ciljem da nauče da vole prirodu i da poštuju prave vrednosti. – kaže Radoslav.

Kanjon Vratne, Radoslav Veljović

Njegovo oko i fotoaparat zabeležili su prelepu Staru planinu, njena živopisna sela, hladne reke bogate pastrmkom i čarobne vodopade, najšumovitiju planina Balkana Jastrebac sa kog se pruža najlepši pogled na topličku kotlinu, na Radan, Šaru, Kopoaonik, Rtanj, Suvu, Staru… Prava umetnička dela su njegove fotografije živopisnog kanjona reke Jerme koja protiče pored srednjovekovnog manastira Poganovo.

– Tu su slapovi Sopotnice na planini Jadovnik, Suva planina na kojoj pasu krda poludivljih konja, nepregledni pašnjaci Peštera i carstvo Beloglavog supa na Uvcu, duboko u šumi u tišini skriveni manastiri, pećine, klisure, zabačena sela, ona u kojima se tišina najjače čuje… Sve nam je to tu, ispred nosa, u krugu od 200-300km, ne treba nam pasoš i velike pare, samo želja da otkrijemo i doživimo ono što nam je bog nesebično podario, Upravo je to ono što me motiviše da fotografišem, da podelim sa drugima, da možda utićem na nekoga da poseti neko mesto u Srbiji u kojem nije bio ili za koje nije znao da postoji, da ne mislimo da je svuda lepše nego ovde. Cilj mi je da fotografijom pokrenem emociju kod posmatrača – kaže ovaj mladi fotograf.

Kao pravi zaljubljenik u prirodu i fotografiju, Radoslav posmatra svet kroz objektiv da bi i drugima pokazao ono što i sam vidi, a to je da je fotografija život ispisan u jednoj reči.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime