Intervju sa gradonačelnikom Nestorovićem: Kruševac centar regiona

0

U intervjuu za Top Novosti, gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović je kazao da Grad pokušava da pronađe investitore koji bi pomogli kruševačkim preduzećima koja se nalaze u teškom ekonomskom položaju. Takođe, on je istakao da Gradska uprava čini sve da Kruševac dobije Univerzitet i da se očekuje odluka Vlade po ovom pitanju, a da je izvesno da će na početku Kruševac dobiti Poljoprivredni fakultet. Istovremeno, gradonačelnik Nestorović je u intrevjuu za Top Novosti istakao da je Kruševac već sada istinski centar Rasinskog okruga sa perspektivom daljeg i uspešnog razvoja.

Top Novosti: Kruševac je u svakom pogledu centar regiona . Grad se širi, a kako Kruševac u vreme klizišta i drugih nepogoda odoleva zacrtanim planovima, bar što se budžetskih sredstava tiče?

Gradonačelnik Nestorović: Štetu koja je nastala tokom aprilskih i majskih nepogoda uspešno smo sanirali, ali je problem klizišta, na žalost, ponovo aktuelizovan. U vremenu ograničenih budžetskih mogućnosti, trudimo se da rešimo najurgentnije probleme.

Trenutno je u postupku proces izrade Katastra klizišta koje ćemo staviti na uvid nadležnim državnim organima i međunarodnim organizacijama kako bismo se kandidovali za određenu pomoć.

Top Novosti: Kada će početi gradnja Naselja Aerodrom i dokle se stiglo sa raščišćavanjem imovinsko pravnih odosa sa postojećim Aero klubom, odnosno, hoće li se oni u dogledno vreme preseliti na novu lokaciju?

Gradonačelnik Nestorović: Na sednici Skupštine grada Kruševca koja će biti održana 25.marta , razmatraće se Odluka o izradi Plana detaljne regulacije „ Stari aerodrom -faza 1 “ u Kruševcu. Donošenje novog plana uslovljeno je interesovanjem većeg broja investitora. Uporedo sa tekućim aktivnostima u urbanističkoj sferi , intenzivno se radi na rešavanju imovinskih odnosa sa Aero klubom. Što se tiče rokova, oni su vezani za zakonsku proceduru.

Ovde bih dodao da će atraktivnost ovog kompleksa svakako biti povećana i izgradnjom Bruskog puta ( 4 trake ) , a na lokaciji „ Stari aerodrom“, osim stambenih i poslovnih jedinica, planirana je i realizacija svih pratećih sadržaja.

gradsko-zdanje

Top Novosti: Kako se i koliko puni gradski budžet i ima li para za planirane aktivnosti u svim sferama društvenog, kulturnog i sportskog života?

Gradonačelnik Nestorović: Grad Kruševac je tokom januara tekuće godine ostvario prihod od 148.258.100 dinara, u februaru 204.025.629 dinara, a prihodi se ostvaruju u skladu sa Odlukom o budžetu grada Kruševca za 2015.godinu.

Što se tiče rashoda koji se finansiraju iz budžeta Grada, (aktivnosti u oblasti društvenog, kulturnog i sportskog života), oni se servisiraju redovno, odnosno u zakonskom roku koji nije duži od 45 dana.

Top Novosti: Kakva je sudbina sedam velikih preostalih kruševačkih preduzeća, u prvom redu ,,14. oktobra,, ,,Trajala,, i ,,Branka Perišića,,. Da li je na pomolu neka nova strana investicija?

Gradonačelnik Nestorović: Preduzeća u restrukturiranju su u nadležnosti države, odnosno Agencije za privatizaciju. To naravno ne znači da lokalna samouprava ne čini napore da pomogne rešavanju njihovih problema. Naše aktivnosti usmerene su na privlačenje i traženje investitora i pružanje svih olakšica koje će im omogućiti efikasnije poslovanje.

Najbolji model za izlazak ovih preduzeća iz krize su : izbor dobrog strateškog partnera, zatim formiranje konzorcijuma radnika ( konkretno što se tiče ovog modela dajemo podršku FAM –u ) i realizacija UPP – a, odnosno Unapred pripremljenog programa.
Ovde bih dodao da za pomenuta kruševačka preduzeća u restrukturiranju postoje zainteresovane kompanije sa kojima se razgovara na nivou resornog ministarstva, Agencije za privatizaciju, poslovodstva i sindikata.

Osim toga, sada je već izvesno da će korporacija „ Trajal“ i IMK „ 14.Oktobar „ preuzimanjem od strane države, odnosno delimičnim prelaskom u namensku proizvodnju revitalizovati . obnoviti i unaprediti program i u isto vreme obezbediti stalan i siguran posao za izvestan broj radnika.

Top Novosti: Kada će početi projekat rešenja otpadnih voda, odnosno gradnje fabrike za prečišćavanje klanalizacione i atmosferske vode u Kruševcu, ali i šire?

Gradonačelnik Nestorović: Novi ciklus aktivnosti u okviru projekta pokrenut je 2013. godine i još uvek je u toku. U ovom periodu izvršena je revizija Studije izvodljivosti i usvojeno revidirano tehničko rešenje postrojenja. U drugom delu projekta, koji se odnosi na kolektore i proširenje kanalizacione mreže , predviđeno je da se popravi i izgradi 17km. kolektorske i oko 26km. sekundarne mreže.

Prema aktuelnoj dinamici , što se tiče postrojenja, dobijena je lokacijska dozvola, završen je pretkvalifikacioni postupak za izvođača, raspisivanje tendera se očekuje do kraja marta, početak radova se planira marta naredne godine, a završetak septembra 2017. Za kolektore, tenderi će takođe biti raspisani krajem meseca, početak izgradnje se planira za avgust tekuće, odnosno za drugu grupu kolektora 2016 . godine, a završetak 2017.

Ovde bih podsetio da je orijentaciona vrednost projekta prema Studiji izvodljivosti oko 24 miliona evra i finansiraće se iz kredita KfW banke. Republika Srbija vraća 95% ovog zajma, a 5% Grad Kruševac, odnosno JKP „ Vodovod“.

krusevac-centar-danas

Top Novosti: Postoji li mogućnost da narednog septembra startuje Kruševački univerzitet i dokle se stiglo s tim u vezi?

Gradonačelnik Nestorović: Skupština grada Kruševca na sednici održanoj 26.aprila 2013. prihvatila je Elaborat o opravdanosti osnivanja visokoškolske ustanove u Kruševcu. Pokrenuta je inicijativa kod Vlade Republike Srbije za osnivanje Kruševačkog univerziteta. Prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju, predviđeno je da kada je osnivač samostalne visokoškolske ustanove Republika, ( kao u konkretnom slučaju ) odluku o osnivanju donosi Vlada.

Grad Kruševac obavlja prema dinamici sve pripreme, a ovde prvenstveno mislim na rekonstrukciju Narodnog univerziteta kao budućeg sedišta Kruševačkog univerziteta. Takođe, analiziramo potrebe tržišta rada i uslove i mogućnosti kojima raspolažemo kao Grad i za sada je najizvesnija opcija otvaranja Poljoprivrednog fakulteta. Naravno, vodimo pregovore i sa drugim fakultetima.

Top Novosti: Za šta će služiti Dom vojske kod Stare pijace, koji će preuzeti, ili je već preuzela lokalna samouprava?

Gradonačelnik Nestorović: Vojni objekat – Dom vojske u Kruševcu je Master planom Vojske Srbije predviđen za otuđenje. Nama je ponuđeno da se izjasnimo po tom pitanju. Grad Kruševac je uputio dopis Ministarstvu odbrane koji je u razmatranju.

Inače, parcela na kojoj se nalazi Dom vojske je obuhvaćen Planom detaljne regulacije stambeno – poslovnog kompleksa ograničenog ulicama : Nemanjina, deo Jakšićeve, Stevana Viskog, Pane Đukić i Trg kosovskih junaka. Planom namene površina, objekat se nalazi u Administrativno – poslovnom bloku A. U slučaju izgradnje, maksimalna spratnost objekta je Po+P+3+Pk.

Top Novosti: Kakva je u ovom trenutku socijalna karta Kruševca, ima li para za socijalu i Narodnu kuhinju?

Gradonačelnik Nestorović: Odlukom o budžetu grada Kruševca za 2015., planirana su sredstva za socijalna davanja koja se finansiraju preko Centra za osobe sa invaliditetom, Centra za socijalni rad, Lokalnog akcionog plana za decu, Lokalnog akcionog plana za Rome i Fonda za populacionu politiku. Narodna kuhinja se finansira preko Crvenog krsta. Sve obaveze prema navedenim korisnicima izmiruju se u roku.

Top Novosti: Kruševac već postaje centar najvećih sportskih dešavanja, a izgrađen je još jedan stadion. Šta se u gradu pod Bagdalom može uskoro očekivati ?

Gradonačelnik Nestorović: Kruševac je, između ostalog i grad sporta. Završetkom sportskog kompleksa kod bazena , dobićemo dva najsavremenija stadiona – jedan sa veštačkom, a drugi sa prirodnom travom, kao i atletsku stazu.Uz postavljanje tartana na trim stazi na Bagdali stvoriće se uslovi za razvoj jednog od najvažnijih bazičnih sportova – atletike i bavljenje sportom kako takmičarskim, tako i rekreativnim. Osim toga, obezbediće se i standardi za organizaciju međunarodnih, nacionalnih i regionalnih takmičenja.

Sa posebnim zadovoljstvom mogu da najavim i vaterpolo utakmicu Srbija – Rusija u okviru Vaterpolo svetske lige koja će se održati 14.aprila na Zatvorenim bazenima.

Top Novosti: Kakva su vaša predviđanja, hoće li biti novih izbora ove godine, bar ako je suditi po zahtevima opozicionih stranaka?

Gradonačelnik Nestorović: Izbori će biti održani u skladu sa zakonskim rokovima, jer nema razloga da bude drugačije.

(Autor: Radojica Barjaktarević)

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime