Istorijski dan za Donju Trnavu: Svečano osvećena Crkva Svete Petke

1

Svečanom činu osvećenja crkve Sveta Petka u selu Donja Trnava, prisustvovao je i vladika niški Arsenije i sveštenstvo topličko, zamenik gradonačelnika Prokuplja Miroljub Paunović, predstavnici Vojske Srbije i mnogobrojni vernici i meštani ovog i susednih sela.

Nakon osvećenja crkve, vladika niški Arsenije, rekao je da će današnji dan, 8. avgust 2019. godine, biti istorijski dan za ovo selo.

-Izuzetno je značajno što se u Toplici i Prokuplju grade novi i obnavljaju stari hramovi. To je pokazatelj da se ljudi vraćaju svojoj veri. Svi naši najvažniji istorijski događaji vezani su za ova sveta mesta. Gde su ostali crkve i manastiri, kao što je to slučaj na Kosovu i Metohiji, ostao je i narod. Gde nema hramova, nema ni naroda, izjavio je on i dodao da poštujući svoju crkvu, svoju veru, pretke, tradiciju i istoriju, poštujemo i svoju otadžbinu.

Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, istakao je da lokalna samouprava, u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, pomaže i izgradnju crkvenih objekata.

-Nakon privrednog, društvenog, kulturnog i drugog pozitivnog pomaka, neophodna je i duhovna obnova. Izuzetno je važno što je u poslednjih nekoliko godina krenula i izgradnja hramova na teritoriji našeg grada. To je pokazatelj da se građani vraćaju svojim korenima i pravoslavnoj veri, rekao je on.

Predsednik Crkvenog odbora, Tomislav Kostić, ističe da ovaj hram pripada narodu.

-Naše selo i njegova okolina, sada će biti poznati i po ovom velelepnom objektu. Crkva je uvek bila i biće mesto okupljanja naroda, rekao je on i podvukao da su meštani sela ponosni što je svečanom činu osvećenja prisustvovao i vladika niški Arsenije.

-Ja sam rođena u ovom selu. Za mene i meštane, ovo je izuzetno radostan dan. Ovom hramu, darivala sam česmu čija voda je izvor života i zdravlja za moju porodicu i sve one koji se ovde mole, izjavila je Ljiljana Denić i dodala da je nakon rođenja njenog sina, ovo jedan od njenih najlepših trenutaka u životu.

Plac od 50 ari, crkvi je poklonila porodica Save Veljkovića.

-Dočekali smo da naše selo dobije jedan od najlepših crkvenih objekata. Ovoliko naroda može da okupi samo crkva, kaže Veljković.

Izgradnju crkve Sveta Petka pomogli su brojni donatori, među kojima je i Grad Prokuplje.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću i protokol grada Prokuplja

1 KOMENTAR

  1. Lepo je i treba postovati svetinje ali trebalo je restaurirati staru crkvicu koja je bila na istom mestu DICINA CRKVA bar kamencic da je ostao.Hvala darodavcu na poklonu porodici Veljkovic Savi i Djurdjanu tj.Zoranu i hvala im da selo ima svetinju i hvala dobrim ljudima koji su davali sredstva i radili da hram bude zavrsen.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime