Istraživali smo: Koliko košta svadba u Prokuplju?

3

Zavisi dosta i od običaja kako će da izgleda svadba i dolazak kod mlade. Naravno, običaji određuju i to koliko će šta da košta. Najbitniji je dobar dogovor između mlade i mladoženje i njihovih roditelja. Naravno da nije isto kad dođeš po mladu i to protekne bez običaja, kao kad dođeš pa te sačeka da pucaš u jabuku, da kupiš mladu, da vam lome neku pogaču nad glavom, ma svašta ima! – kaže jedan prokupački mladoženja.

Pokušali smo da razrešimo koliko košta proslava ljubavi u Prokuplju. Iako spisak koji smo pokrenuli postaje sve duži i duži, a ukupna suma troškova sve veća i veća, to ne ometa Prokupčane da se provesele na svom svadbenom veselju.

– Pa vidi, iz mog ugla možeš da prođeš i jeftinije i skuplje, sve zavisi kako želiš da sve to izgleda. Što se tiče pozivnica, moje mišljenje je da su mnogo jeftinije kad naručiš preko neta nego u prodavnici. U prodavnici su otprilike od 50 dinara pa nagore, ako želiš neku lepšu moraš da izdvojiš oko 70 dinara po pozivnici, plus štampanje koje je 1000 dinara do 100 pozivnica, a preko 5 dinara po pozivnici. Kad naručiš preko interneta, štampanje košta isto, ali zato možeš da nađeš pristojnu pozivnicu po ceni od oko 35 do 40 dinara – kaže jedna prokupačka mlada.

Mnogi mladenci se odlučuju da pored pozivnica svatove zovu na veselje buklijom. Buklija se posebno kiti, i to mogu mladenci sami da urade ili u cvećari po ceni oko 1000 dinara. Dobra strana pozivanja buklijom je ta što i tu može „da dođe lepa para“, kojom se pokriju neki sitniji troškovi. Neretko mladenci upravo tim parama plate kićenje svatova, svatovskih automobila ili dekoraciju u restoranu.

– Što se kićanki tiče, ja sam pravila sama kićanke za 280 gostiju, to me je koštalo oko 3000 dinara. Da sam naručila u cvećari koštalo bi me oko 8500 do 9000. Bidermajer sam platila 3000, ali u zavisnosti od kakvog cveća želiš da bude napravljen može i skuplji da bude. Dekoraciju za mladenački sto sam dobila na poklon, ali mislim da se kreće od 100 evra pa na gore. U principu svaka dodatna dekoracija je dosta skupa – kaže jedna nevesta iz Prokuplja.

Cveće, sveće, deverski peškir, darovi za kuma, starog svata i mladoženju – čini se da spisku nema kraja. Kad se sve stavi na papir, svadba za sto gostiju ne može da prođe bez minimum 3000 evra. Ipak, svadbe u Prokuplju su sve češće i sve lepše, i pored toga što su skandalozno skupe prolaze uglavnom bez skandala.

Koliko košta da košta – za Prokupčane, izgleda, merak nema cenu!

3 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime