Ivan Glušac: Prokupačka legenda

0

Podsetimo se najčitanije prošlogodišnje priče koja je potvrdila da je Ivan Glušac zaista prokupačka legenda.

Prokuplje je nedavno doživelo svoj prvi pozorišni festival. Iz večeri u veče menjali su se dramski ansambli, menjala su se mesta izvođenja predstava, menjala se i publika, ali je jedno bilo isto.

Na svakom mestu, sa papirima ili nekom stolicom u rukama, spreman da pomogne, Ivan Glušac je pratio festival. Pretpostavilo se da se snalazi odlično i kao tehnička podrška, i kao glumac, i kao neko ko uvek zna koje je mesto slobodno, a koje zauzeto. Prve večeri festivala je glumio. Poslednje večeri je proglašen za glumca svih večeri.

Ivan Glušac kaže da mu to nije prva uloga, ali da zato jeste prva nagrada.

– Mnogo mi znači ova nagrada. Mnogo. Dolazio sam redovno na probe, nije mi bilo teško, kaže Glušac.

Čovek kome ništa nije teško kaže da se najprijatnije oseća u društvu glumaca, ali i da voli pesnike i sportiste. U svojoj fioci čuva mnogobrojne zahvalnice sa pozorišnih festivala i diplome sa sportskih takmičenja na kojima učestvuje kao pomoćni sudija. U toj fioci su i autogrami glumaca, sportista i pevača koji su posetili naš grad.

– Mnogo volim kada u Prokuplje dođu gosti. Prokuplje je lepo, a najlepši je centar, od muzeja do crkve, kaže Glušac.

Međutim, osim da vidi nekog novog u gradu i on sam voli da otputuje. Makedoniju je posetio sa Penzionerskim društvom, a Hrvatsku sa prokupačkim glumcima, ali za najlepše mesto na kom je bio kaže da je Lukovska Banja, jer ima dva bazena.

Pitala sam ga gde je lepše u pozorištu – u publici ili na sceni. Bez razmišljanja je rekao: scena!

Ivana Glušca su očarali prokupački aplauzi.

Za svoje 43 godine bio je “Čovek sa metlom”, zalutao je u “Koštanu”, izbliza je video kako “Sveti Georgije ubiva aždaju”, i na kraju kao policajac rešio “Krađu, svađu itd.”

Kaže da posle ove nagrade više i ne mora da glumi.

– Ovo je dovoljno, ali ako me pozovu, ja hoću, kaže sa osmehom.

Neće proći dan da ne prošeta kroz centar grada i ne pozdravi vas širokim osmehom. Ako imate vremena, zastanite, obavestiće vas koja se utakmica igra sutra, gde će pesnici kazivati svoje stihove i da je mnogo lepo kad si glumac.

Na stranici Prokuplje više reportaža urednice Srbijanke Stanković možete pročitati u rubrici Prokupčani

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime