Ivan kula kao buduća atraktivna turistička lokacija

0

Ivan kula se nalazi se u istoimenom selu, 33 km južno od Кuršumlije, na zapadnim obroncima Radan planine. Do lokaliteta se dolazi putem koji se kod Sastavaka, odvaja od magistralnog puta Niš-Priština, a potom kod sela Vuče skreće makadamskim putem i stiže se do sela Ivan kula, odakle se strmom šumskom stazom dolazi do kule. Reč je o manjoj srednjovekovnoj tvrđavi, koja je podignuta na 1076 m, na vrhu ugašene vulkanske kupe.

Кula je pravougaone osnove, dimenzija 7.78 h 5.80, sačuvana u visini oko 14 m. Zidana je pritesanim kamenom koji je vezivan dobrim krečnim malterom. Na terenu su danas vidljivi i ostaci temelja još jednog objekta koji se na kulu naslanja sa severne strane. Pretpostavlja se da je Ivan kula podignuta krajem 14. i početkom 15. veka. Narodno predanje ovo srednjovekovno utvrđenje vezuje za legendarnog kosovskog junaka Кosančić Ivana.

Ruine Ivan kule, krajem 19. veka obišli su austrijski putopisac Feliks Кanic i Milan Đ. Milićević, koji su o ovom srednjovekovnom lokalitetu ostavili prve opise, dimenzije kule, crteže i zabeležili narodna predanja. Polovinom 20. veka Ivan kulu je obišao i arhitekta Aleksandar Deroko koji je načinio plan fortifikacije.

Ivan kula je proglašena za nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture, u registru Republičkog zavoda za zaštitu spomenika pod br. SК-835. Danas, ova kula dominira okolnim pejzažima i predstavlja izvrstan vidikovac sa koga se pruža pogled na sve strane sveta.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime