IVKA MILUTINOVIĆ: SINONIM ZA MUZIKU

3
ivka-milutinović

Ivka Milutinović – dovoljno je da se pomene ime a da glas počne sam da vam se raspevava. Generacije učenika Muzičke škole „Kornelije Stanković” zapamtile su časove solfeđa zahvaljujući ovoj nastavnici muzike. Veliki broj njih i čini danas osoblje ove škole. Pravična, stroga i posvećena muzičkoj umetnosti, Ivka je kao vrsan pedagog bila jedan od inicijatora FEDES-a, možda najvećeg festivala dečjeg stvaralaštva na jugu Srbije. Uspešno je vodila hor i početkom 2000-ih uradila nešto nesvakidašnje – pripremala dečije opere sa svojim đacima.

Muzika kao ljubav iz detinjstva

Ivka je Topličanka, do svoje sedme godine živela je u Rudaru, a sa polaskom u prvi razred osnovne škole preselila sa roditeljima i starijom sestrom u Niš. U Nišu je završila osnovnu i srednju muzičku školu ,,Dr Vojislav Vučković“, da bi prvi stepen Muzičke akademije završila u Prištini. Ljubav prema muzici osetila je još u osnovnoj školi. Opredelila se da joj to bude životni poziv zahvaljujući  nastavnici iz osnovne  škole, kojoj je, kako kaže, i danas mnogo zahvalna. Prvo radno mesto bilo joj je u Toplici, u Osnovnoj školi ,,Drinka Pavlović“ u Kuršumliji. Ovde je radila četiri godine, a potom još toliko u muzičkoj školi u Majdanpeku. Tu je predavala solfeđo.

– U Majdanpeku sam ostala do septembra 1982. godine, kad dolazim u Prokuplje isto na radno mesto nastavnika solfeđa i tu ostajem do kraja radnog veka. Septembra 2013. godine sam otišla u penziju. – priča Ivka.

ivka-milutinović
U žiriju FEDES-a

Izuzetna žena koja podučava i stvara

Već na prvom radnom mestu Ivka je pokazala svoj entuzijazam i želju da stvori nešto lepo i vredno pomena. Tako je davne 1976. jedan od osnivača dečjeg festivala ,,Prolećna pesma“, koji je postao brend Kuršumlije. Bila je učesnica festivala „Zlatna pesma u Majadanpeku“ (1981). Zajedno sa Domom kulture Prokuplje 2008. godine pokreće FEDES.

– FEDES je festival koji traje već deset godina. Deca se nadmeću u literarnom, likovnom stvaralaštvu, kao i u sviranju ozbiljne muzike. Predstavljaju svoje umeće na klaviru, harmonici, gitari, violini, klarinetu ili pak u solo pevanju. Pored toga, takmiče se u  pevanju i sviranju izvorne etno muzike. Poslastica za dečicu je ,,Dečja pesma“. To je toplički festival. – kaže Ivka.

ivka-milutinović
Godišnji koncert Muzičke škole “Kornelije Stanković”

Solfeđo i opera

– U nastavi solfeđa imala sam dosta uspeha, jer je to predmet veoma zahtevan i  značajan za razvoj muzikalnosti, opismenjavanja, memorije, koncentracije i mnogo toga . Početak i završetak svakog mog časa je obavezno pratila odgovarajuća pesmica prilagođena uzrastu dece ili pak melodijski motivi za raspevavanje. Usledilo bi opažanje i slušanje visine tonova i intervala, pevanje melodijskih i ritmičkih vežbi, parlato čitanje, ritmički i melodijski diktati kao i teorija muzike po programu. Akcenat je uglavnom bio na diktatima i parlato čitanju. – priča Ivka.  

Kada je posle 2000. godine opao upis učenika u muzičku školu, u dogovoru sa tadašnjim direktorom  Mikom počela je da radi dečje opere ne bi li povećali interesovanje dece za muziku. Pripremili su i izvodili „Crvenkapu“, „U cara Trojana kozje uši“…

– Mogu vam reći da smo ove opere pripremili sa prilično dobrim uspehom. Aranžmane za operice pisao je  Ljubomir Vukićević, koreografiju su radili Biljana Roganović i Goran Denić, Julka Kuzmanović Cvetković bila je kostimograf, a reditelj je bio Zoran Cvetković. – priča Ivka.

Predstave su igrane u svim mestima Toplice, kao i u obdaništima  u Nišu. Na Festivalu dečjeg humora i stvaralaštva u Lazarevcu 2006. godine su dobili prvu nagradu. Već sledeće godine su učestvovali na festivalu dečijih pozorišta u Kotoru u okviru revijalnog programa.

ivka-milutinović
Dečija opera “Crvenkapa”, učenici Muzičke škole “Kornelije Stanković” u ulozi Crvenkape, vuka, bake i lovaca.

Karijera vredna priče

Sve što je radila, bilo je to običan čas solfeđa, čas hora ili pak pripremanje velikog godišnjeg koncerta ili opere,  ova nastavnica muzike radila je sa puno elana i posvećenosti. Ipak, ona smatra da je sve to bilo u opisu njenog posla.

– Sav taj rad i trud smatram normalnim u domenu  zanimanja prosvenog radnika. Svoje  dostignuće i rezime mog rada se ogleda u tome da sam učesnik u otvaranju područnih odeljenja muzičke škole u Kuršumliji školske 1985/86. Godine, a onda i u  Blacu i Žitorađi 1994. godine. Pored toga što sam učestvovala u organizaciji dečjih festivala, posebno se ponosim svojim đacima. Najponosnija sam na kolektiv muzičke škole, jer su to oko 80-90% mojih učenika. Smatram da sam možda i ja doprinela da se bave tom profesijom, mada naših učenika ima svuda po Srbiji kao i u bivšim republikama SFRJ, pa čak i po Evropi i svetu.

Ivka je više od 30 godina bila sinonim za muziku, hor i solfeđo u Prokuplju. Tri decenije je organizovala velike godišnje koncerte učenika muzičke škole, a čak i sada kada je u penziji veći deo svog vremena provodi u Toplici – u selu Pločnik. Svako ko je bio bar na jednom času solfeđa i sad čuje njen glas koji počinje pesmicu raspevavanja: DO nam želi dobar dan, RE u redu čeka sam, Mi je znak da bude mir, FA je fabrika za sir, SOL u moru tražim ja, LA sve lađe sveta zna, SI nam tiho kaže to da je iza njega DO!

 

Tekst je napisan u okviru projekta „Izuzetne žene Prokuplja”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Prokuplja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

3 KOMENTARA

  1. Moja omiljena nastavnica muzičkog i harmonike veoma je uspešno pripremala i hor i soliste za dečji festival ,,Prolećna pesma”, kao i brojne priredbe za tada obavezne Akademije povodom Dana republike i ostalih praznika. Njen odlazak iz ,,Drinke Pavlović” i Kuršumlije uopšte nije bio mali gubitak. Nije se mogla zamisliti nijedna ozbiljna priredba u ono vreme bez naše Ivke! Hvala joj i treba da zna da su mnogi tugovali kad je otišla iz Kuršumlije.

  2. Moram da dodam da je naša Ivka imala veoma uspešnu karijeru u Kuršumliji. Ne znam da li je pre Kuršumlije negde radila, ali verujem da joj je Kuršumlija još uvek u srcu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime