Izazovi onlajn novinarstva

0

O onlajn novinarstvu i izazovima izveštavanja u digitalno doba govorila je Srbijanka Stanković, urednica magazina Topličanka i kolumnistkinja banjalučkog magazina Lola.

– Kao višegodišnja saradnica i urednica Top novosti otkrila sam one najbitnije razlike pisanja za tradicionalne i onlajn medije. Činjenica je da je onlajn novinarstvo budućnost izveštavanja, sa svim svojim prednostima i manama. Kada je reč o internet medijima hipertekstualnost, multimedijalnost, brzina i interaktivnost izdvajaju se kao najznačajnije karakteristike koje se jednostavno ne mogu zanemariti. Međutim, uz sve prednosti koje nudi pisanje za onlajn portale, svaki novinar je nosilac jedne posebne odgovornosti – pogotovo u digitalnoj eri – da prezentuje samo proverene informacije i izbegne najveću pošast modernog onlajn izveštavanja, a to su dezinformacije i lažne vesti – rekla je Stanković.

Učesnici tribine imali su priliku da postave pitanja predavačima, povela se diskusija o mogućnosti provere istinitosti vesti i tačnosti svega što se objavi, novinari su delili svoja iskustva u radu. Polemika je otvorila neke nove i značajne teme, te je sasvim izvesno već u ovoj fazi projekta da prostora za poboljšanje i razvoj istraživačkog onlajn novinarstva u Toplici.

Tekst je napisan u okviru projekta „Unapređenje profesionalnog novinarstva u Topličkom okrugu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime