Izbori i bojkot u Toplici

1

Uveliko smo ušli u izbornu godinu kada se očekuje održavanje izbora za Narodne predstavnika u Skupštini Srbije, Skupštini Autonomne Pokrajne Vojvodine i Skupštinama opština gradova i opština.

Od kako je Generalni sekretar predsedništva Srbije, Nikola Selaković, najavio da postoji mogućnost održavanja izbora 26. aprila, politički akteri su ubrzano otpočeli svoje aktivnosti kako bi ubedili birače da su oni baš ti kojima oni trebaju dati svoj glas i da će oni najbolje zastupati njihove interese.

Po svemu sudeći ovi prolećni izbori, ako i budu bili održani na proleće, neće biti isti kao što smo navikli na izbore u poslednjoj deceniji u Srbiji. Na ovim prolećnim izborima neće svi učestvovati, ne zato što ne ispunjavaju izborne uslove, već zato što su odlučili da ove izbore bojkotuju zbog loših izbornih uslova i neadekvatnog odnosa vlasti prema njima.

Opozicione stranke okupljne u Savezu za Srbiju, najavile su bojot a pridružio im se i Pokret slobodnih građana koji vodi Sergej Trifunović.  Oni su svoj razlog bojkota prolećnih izbora prestavili građanima 1. februara u „Kombank dvorani“ i odpočeli svoju kampanju bojkota.

Kako će izbori ili bojkot uticati na političku scenu Toplice biće veoma interesantno. Većina političara smatra da naši ljudi „vole da glasaju“ i da „čuvaju kutije“, pa im je teško objasniti šta bojkot predstavlja i zašta se stranke koje propagiraju bojkot zalažu, pa vide mogućnost da oni koji baš nisu imali velike političke sreće da sednu odborničku klupu ovog puta ostvare svoju želju.

Pošto je odluka o bojkotu pokrenula mnoga pitanja,pa je ovih dana usvojena i izmena Zakona o izborima, gde se izborni prag smanjuje sa 3 na 5 procenata, izazvao je sreću kod mnogih lokalnih političara koji ne bi mogli da pobede ni u svojim mesnim zajednicama, da se narodni prestavnici biraju po većinskom izbornom sistemu, ali šansu da sednu u odborničku klupu će im možda omogućiti smanjenje izbornog cenzusa i proporcionalni sistem glasanja.

Kako je izborna groznica tek počela, biće interesanto pratiti sama izborna dešavanje.

Ko će se sve kandidovati? Ko će biti budući narodni predstavnik? Da li građani Toplice više vole da glasaju ili bojkotuju?

(Autor: Nikola Dragović)

1 KOMENTAR

  1. Prokuplje je uvek bilo poslednji bastion diktatora, bilo kog. Tako će i ovoga puta biti. Većina je uplašeni i ucenjenih, a ima i potkupljenih a ima i glupih… Sigurno preko polovine.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime