Izbori u Kuršumliji: Kakvi se rezultati mogu očekivati?

3

Mada je nezahvalno predviđati izborne rezultate, ovogo puta je to znatno olakšano jer se gotovo izvesno zna pobednik, a iznenađenja su moguća samo u broju glasova koje će osvojiti preostale četiri od pet izbornih lista koliko je predato za lokalne izbore 21. juna u Kuršumliji.

Opštinskoj izbornoj komisiji u Kuršumliji predato je pet lista sa kandidatima za odbornike u lokalnom parlamentu. Na glasačkom listiću pod brojem jedan biće izborna lista  “Aleksandar Vučić – za našu decu”. Pod brojem dva je lista “Ivica Dačić –  Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) –Dragan Marković Palma“. Na glasačkom listiću pod brojem tri je “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka “. Pod brojem četiri grupa građana  “Spasimo Kuršumliju vreme je – Nebojša Krstić”, i pod brojem pet “Metla 2020 – Zoran Stošić-Stoša”.

Apsolutni favorit i gotovo izvesni pobednik lokalnih izbora u Kuršumliji je izborna lista “Aleksandar Vučić – za našu decu”. Na prošlim izborima osvojili su 45 posto glasova. Na ovim, 21. juna mogu da očekuju znatno bolji rezultat, gotovo izvesno iznad 50 posto, a pisac ovih redova se usuđuje da predviđa da će osvojiti i više od 60 posto! U ukupnom broju mandata to bi trebalo da bude 16 do 17 odbornika.

Drugo mesto bi trebalo da osvoji izborna lista “Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“. Oni bi mogli da bar ponove rezultat sa prošlih izbora kada su osvojili oko 11 posto glasova, uz možda blagi rast u odnosu na prethodne lokalne izbore kada su osvojili oko 1100 glasova. To bi im donelo tri do četiri odbornika u SO Kuršumlija.

Za treće mesto borbu će voditi izborne liste: “Spasimo Kuršumliju vreme je – Nebojša Krstić” i “Metla 2020 – Zoran Stošić-Stoša”. Prednost je na strani mnogo iskusnijih iz organizacije “Metla” koju predvodi Zoran Stošić – Stoša. Oni su na prošlim izborima osvojili gotovo 1000 glasova. Ovoga puta će biti znatno teže da ponove ovaj rezultata, pa bi sada mogli da osvoje oko 700 glasova ili dva odbornička mandata.

Izborna lista grupe građana “Spasimo Kuršumliju vreme je – Nebojša Krstić” na krilima uspeha oko isplate radnicima ŠIK Kopaonika zaostalih zarada za šta je država izdvojila 150 miliona dinara nakon niza protesta koje je organizovao nosilac ove liste Nebojša Krstić, ušla je ambiciozno u izbornu trku. Međutim, teško je očekivati da mogu da osvoje više od 600 glasova što će im omogućiti da imaju jednog do dva odbornika u lokalnom parlamentu.

I preostala, peta izborna lista “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka “, na prošlim izborima osvojila je nešto više od 600 glasova i imala je jedno odborničko mesto. Što se tiče broja glasova, na ovim izborima će teško osvojiti više od 500 glasova, čime će imati ponovo jednog odbornika u SO Kuršumlija.

Pored toga što je izvesno da se na ovim lokalnim izborima u Kuršumliji zna pobednik, tako će i po svoj prilici svih pet izbornih lista preći cenzus i imati svoje predstavnike u skupštini jer je cenzus smanjen na tri posto, pa je za osvajanje odborničkog mandata potrebno oko 300 glasova.

Inače, na svim ranijim izborima, u Kuršumliji je izlazilo nešto više od 10000 birača. I pored najave bojkota opozicionih stranaka okupljenih oko Saveza za promene, teško da će biti značajno manja izlaznost, pa se očekuje da i na ovim izborima izađe znatno više od 60 posto, tačnije možda tek nešto manje od 10000 glasača.

(Autor: Miloš Ivanović, glavni i odgovorni urednik Top Novosti)

3 KOMENTARA

  1. Gospodine Ivanovicu ,sve sts ovi lepk napisali i procenili,samo ste zaboravili jednu vrlo bitnu stvar a ti je:Da se GG tj njen nosilac liste Nebojsa Krstic bori protiv Aleksandra Vucic ,Ivice Dacica i dr.Pa sta vi mislite da li je to postena birba?Da li Krstic ima pre svega medijskog prostira kao Vucic i Dacic?Pa sto nisu stavili imena i prezimena ljudi koji ce da budu kandidati za predsednika opstina?Zduznim postovanjem vase procene ali je to pristo uporedjenje koje nema nikakvig osnova.Zasto ne kazete da izbor izmedju Rase i Krstica pa da vidimo da li bi se unapred znao pobednik

  2. Svako ima pravo i ovo je lepo da se cuje, da se neko bavi predviđanjima makar i oko izbornih rezultata ako o drugim stvarima ne zeli. Vasi rezultati i jesu mozda tacni, ali viste pomesali malo liste. Lista koju pominjete kao velicanstvenog pobednika je pod istim nazivom na lokalu i na parlamentarnim izborima. Samo za tog favorita niste izneli nikakve činjenice zašto bi ovaj narod glasao tu listu. To što su na proslim izborima osvojili 45% je Vama pokazatelj da ce na ovim u nedelju da osvoje 60 % ? Na osnovu čega? Šta je to narodu bolje da bi njih glasali? Sta to ovaj narod moze da povuče da glasa listu koja na lokalu nema nosiica? Aleksandar Vucic ne moze da bude predsednik Kursumlija a vec je predsednik Srbije! Gospoda su bez rezultata , nemaju sta da pokazu , nemaju nikakve lepe vesti za Kuršumličane! Molim pisca teksta , ako mu nije tesko, da se malo proseta gradom i pita nekolicinu stanovnika na osnovu čega gospoda da dobiju 60% , pa da te odgovore objavi javno.

  3. Koje kandidat za predsednika opstine isored SNS ?Pa sto nestave njega u igru nego Vucica?To ti je igra sam protiv sfih .EE pravdo ima li te?

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime