Izlivi reka u Kruševačkom kraju

0

Zapadna Morava kod Kruševca, kao i Velika Morava kod Varvarina, od nedelje beleže stalni rast. Za poslednja 24 časa nivo im se povećao za po metar i po. Bojazni od plavljenja, za sada, nema jer su reke ispod nivoa redovne odbrane od poplava, kao i Južna Morava kod Đunisa koja nadolazi sporije.

Ali ovom mestu kao i obližnjem Kaoniku preti izlivanje Ribarske reke koja se izlila još u ponedeljak predveče i poplavila oko deset hektara oranica, a došla je i do tri ekonomska objekta, dok je za odbranu jednog stambenog objekta isporučeno 30 džakova peska.

U akumulaciono jezero Ćelije trenutno dotiče 80 metara kubnih u sekundi, što je dvadeset puta više od proseka. Voda se sa brane kontolisano ispušta 50 metara kubnih u sekundi, pa iako se u nekim delovima  bruske, i na području kruševačke opštine, Rasina juče u priobalju izlila, ne preti da ugrozi domaćinstva.

Bilo je i intervencija na bujičnim rekama u kruševačkom kraju, a radilo se i na utvrđenju na Trmčarskoj reci i čišćenju kod mosta na Kobiljskoj reci na putu ka Golovodu, potvbrdio je zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije grada Kruševca Dušan Todorović.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here