Izložba “78. dana NATO bombardovanja”

0

U galeriji „Boža Ilić“ na dan obeležavanja 19 godina od NATO bombardovanja, 24. marta ponovo je postavljena izložba „78. Dana NATO bombardovanja“. Autori izložbe su istoričari kustosi Narodnog muzeja Toplice Petko Marjanović i Darko Žarić. Ona je prvi put prikazana Prokupčanima na desetogidišnjicu bombardovanja 2009. godine u znak sećanja na žrtve NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Putem fotografija, svojevrsnih čuvara prošlosti, podseća na vremena nepravde i našeg stradanja. Prikazuje stradanje pripadnika vojske, ali i građana, otvara rane i govori o dubini patnje kroz koju je prošao naš narod u tom periodu.

– Ovom izložbom želimo da ponovo od zaborava otrgnemo stradanje naših Topličana. Njome želimo da probudimo osećaj pripadnosti zajedništvu i odamo počast stradalima, ali i preživelima – onima koji su se borili da sačuvaju čast, obraz i dostojanstvo ove zemlje, istakao je Žarić.

Tokom 78. dana bombardovanja prema proceni Vlade Srbije poginulo je najmanje 2500 ljudi, a ranjeno i povređeno više od 12500.

Ipak, tačan broj žrtava i stepen materijalne štete još nije utvrđen. Procenjuje se da je u bombardovanju oštećeno 25000 kuća i stambenih zgrada i uništeno 470 kilometra puteva i 600 kolometra železničke pruge.

Do sada je samo Ministarstvo odbrane javno obelodanilo svoje podatke, rekavši da su nato snage ubile 631 pripadnika oružanih snaga Srbije, dok ih se 28 vode kao nestali. Među nastradalim pripadnicima Vojske Srbije nalazi se i 27 Topličana.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime