Izložba “Etnografsko nasleđe Kosova i Metohije” u Kruševcu do 15. januara

0

U kruševačkom Narodnom muzeju postavljena je izložba “Etnografsko nasleđe Kosova i Metohije” iz fundusa Muzeja u Prištini. Deo dragocene i veoma značajne zbirke koja se od 1999. godine nalazi u Etnografskom muzeju u Beogradu, čine odevni predmeti i nakit s Kosova i Metohije koji datiraju s kraja 19. i prvih godina 20. veka.

Haljetak, jelek, libada, dolama, anterija, samo su deo odevnih predmeta koje su izrađivali profesionalni majstori – terzije, a ponosno nosili viđeniji stanovnici kosovsko metohijskih čaršija s kraja 19 veka. Statusni simbol srpskih trgovaca i zanatlija bio je džubet.

Direktorka etnografskog muzeja u Beogradu Mirjana Menković kaže da je ova
odeća izrađivana od čohe, pamuka, somota i svilenog brokata a ukrašavana zlatovezom i čipkom. Neizostavni deo bio je i filigranski nakit koji je svojom lepotom isticao suptilnost žena, ali i snagu i moć muškaraca u patrijahalnom društvu.

O radu Muzeja u Prištini sa akcentom na izdavačku delatnost ove ustanove govoro je direktor Branko Jokić. Na otvaranju izložbe bilo je reči i o knjizi „Građanska nošnja Srba u Prizrenu u 19. veku“ o kojoj je govorila autor dr Mirjana Menković.

Pored ove, diskutovalo se i o knjigama „Etnografsko nasleđe Kosova i Metohije“ i „Martovski pogrom 2004. – 2014.“ o kojima su govorili etnolog Mina Darmanović i direktor Narodnog muzeja Kruševac Goran Vasić.

Izložbu ,, Etnografsko nasledje Kosova i Metohije,, Kruševljani imaju priliku da pogledaju do 15. januara.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime