Izložba o prijateljstvu Amerike i Srbije

0

U  Galeriji „Boža Ilić“ u Prokuplju, otvorena je izložba „SAD–Srbija, 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi“.

Izložbu je otvorio izaslanik američkog ambasadora u Srbiji Adam Šik, u prisustvu gradonačelnika Prokuplja Aleksandra Simonovića, predstavnika Кluba srpsko-američkog prijateljstva Zlatana Miljkovića, predstavnika ustanova kulture, učenika prokupačkih škola i brojnih građana.

-Danas smo sa vama u Prokuplju, sa željom da učvrstimo dugogodišnje prijateljstvo i saradnju. Ova izložba pokazuje koliko su naši prijateljski odnosi bili razvijeni u prošlosti i predstavlja još jedan korak ka njihovom unapređenju. Izložba je veoma sveobuhvatna, govori o našoj zajedničkoj istoriji, o kojoj mnogi možda i nisu dovoljno znali, rekao je predstavnik Šik.

Ovom prilikom, gradonačelnik Simonović je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja učenika i rekao da je toplički kraj poznat po gostoprimstvu i prijateljskim odnosima sa mnogim narodima.

-Ovo je novi korak ka ostvarivanju još bolje saradnje i jačanju prijateljskih odnosa između srpskog i američkog naroda, izjavio je gradonačelnik Simonović, zahvalivši se organizatorima izložbe i svima koji su došli da je vide.

Izložba predstavlja pokušaj da se, koliko je to moguće, sublimira jedan buran vek i osvetle najbitniji detalji u diplomatskoj i kulturnoj relaciji dve zemlje. Srbija i SAD su zemlje koje su geografski udaljene, ekonomski, politički i kulturno asimetrične, ali njihovi odnosi su isprepletani mnogim zajedničkim interesima. Vek kojim se izložba bavi, umnogome su obeležila dva svetska rata, tokom kojih su vladali jaki saveznički odnosi Srbije i SAD i bratstvo po oružju među vojnicima sa obe strane. To je zbližilo dve zemlje, ali i dva različita društvena uređenja i još različitije poglede na stremljenje ka boljim pravima i demokratskim slobodama savremenog sveta.

Autori izložbe su Bora Dimitrijević, nekadašnji direktor Narodnog muzeja u Zaječaru i Miladin Milošević, nekadašnji direktor Arhiva Jugoslavije.

Obeležavanje jednog veka od kraja Prvog svetskog rata, bez obzira na to što su diplomatski odnosi SAD i Srbije uspostavljeni još 1882, bio je povod da autori, kroz arhivsku građu, naprave osvrt na jednovekovne diplomatske i kulturne odnose dveju zemalja.

Izložba je pokušaj da se prikažu najznačajniji momenti višedecenijske saradnje, prijateljstvo i nesuglasice, kulturne razmene i ekonomske saradnje, kao i globalni američki uticaj na ceo svet tokom 20. veka, koga pojedini autori nazivaju vekom amerikanizacije.

Ova izložba je priča o prijateljstvu između dve zemlje, o hrabrosti, o ljubavi i humanosti. Ona nas podseća na zajedničku istoriju koju mi danas u savremenom svetu zaboravljamo.

Postavku čine 23 panela sa istorijsko dokumentovanim podacima, koji predstavljaju najznačajnije detalje diplomatskih i kulturnih odnosa dveju zemalja u jednovekovnom razdoblju. Izložba, kao i prateća digitalna prezentacija, deo su projekta Dimitrijevića i Miloševića, koji je ambasada SAD u Beogradu podržala kao jedan od najznačajnijih u ovoj godini.

Organizatori izložbe u Prokuplju su Ambasada SAD u Beogradu i Narodni muzej Toplice.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here