Izložba od međunarodnog značaja: “Bujno zatišje pred buru”

0

U Galeriji “Boža Ilić” pred velikim brojem posetilaca juče je u 19h otvorena izložba “Bujno zatišje pred buru”. Intrigantna izložba, koju je priredio Austrijski kulturni forum, predstavlja prvi korak u saradnji Narodnog muzeja Toplice i Ambasade Austrije.  

Ova izložba otkriva značajne ličnosti i događaje u Austriji uoči 1914. godine, a njome je obuhvaćena i izložba “Beč 1814/1815 – O gradu i kongresu” autorke Klaralinde Ma-Kiršer, koju su Prokupčani mogli da vide u okviru manifestacije “Muzeji 10 dana od 10 do 10”.

– Ova izložba je od međunarodnog značaja, jer predstavlja prve korake u saradnji našeg muzeja i Ambasade Austrije. Naravno, u planu je da se ova saradnja nastavi i produbi, a postoje i velike šanse da neku od naših izložbi vide i Austrijanci, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić. 

Prokupačkoj publici prikazan je zanimljiv i aktivan period austrijskog naroda neposredno pred Prvi svetski rat. Iako se godine uoči Velikog rata često prikazuju kao zatišje pred buru, ova izložba pokazuje da je Austrija, nasuprot tom klišeu, proživela uzbudljivu fazu i zakoračila u modernu. Sigmund Frojd je istraživao neizvesno u čovekovoj egzistenciji, počela je emancipacija žena, muzika je napuštala temelje harmonije, a  slikarstvo se ubrzano oslobađalo od predmetnosti, navodi se u katalogu izložbe.

Izložba je otvorena za Prokupčane u naredne dve nedelje, a ulaz je slobodan.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime