Izložbom započeta manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“

0

Izložbom Narodnog muzeja Vojvodine „Dobručanski ratnici“u Narodnom muzeju Toplice zvanično je počela manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“.

Ovu manifestaciju, koja će trajati do 20. maja otvorila je većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić, rekavši da će lokalna samouprava i ubuduće kao i do sada prokupačkim ustanovama kulture pružati podršku u promovisanju i očuvanju kulturnog blaga Prokuplja i Toplice.

Ovom prilikom najavljen je bogat program kojim će se obeležeti Nacionalna nedelja muzeja, Međunarodni dan muzeja i sa njim povezana Noć muzeja. Narodni muzej Toplice pripremio je za posetioce interesantna predavanja, radionice, promocije knjiga, izložbe, koncerte.

Izložba „Dobručanski ratnici“, koju je otvorio istoričar, muzejski savetnik Vojislav Martinov, govori o učešću Prve srpske dobrovoljačke divizije u borbama u Dobrudži, području između okuke Dunava i Crnog mora.

– Ova divizija, kao i kasnije formirana Druga srpska dobrovoljačka divizija(od njih je formiran srpski dobrovoljački korpus) bila je formirana mahom od ratnih zarobljenika i prebega iz austro-ugarske vojske na Istočnom frontu, među kojima su veliki procenat činili Srbi iz današnje Vojvodine, istakao je Martinov.

Izložba prikazuje događaje u ovim jedinicama tokom revolucionarnog vrenja u Rusiji, njihovo dramatično prebacivanje na Solunski front i kasnije učešće Jugoslavije divizije u proboju Solunskog fronta.

Autori ove izložbe pored Vojislava Martinova su i viši kustos Predrag Bajić i istoričar, muzejski savetnik iz muzeja Vojvodine.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime