Izmena budžeta i novi većnici u prokupačkoj opštini

0

Na sednici Skupštine Opštine Prokuplje doneta je Odluka o izmeni odluke o budžetu Opštine Prokuplje za 2018.godinu, za koju je glasalo 39 odbornika, od ukupno 49 koliko je prisustvovalo današnjem skupštinskom zasedanju, saopštila je Opština Prokuplje.

U obrazloženju ove Odluke navodi se da je preraspodela rashoda između budžetskih korisnika i korekcija plana kapitalnih investicija razlog za rebalans budžeta, čija izrada je zasnovana na izvršenju budžeta u prvim mesecima tekuće godine i proceni izvršenja za preostale mesece. Uputstvom za izradu rebalansa traženo je od budžetskih korisnika da iskažu smanjenje rashoda i naprave uštede na svakom mestu gde god je to moguće.

Jedan od razloga za rebalans su znatna izdvajanja namenjena deci i omladini, nagrađivanju najboljih učenika, izdvajanjima za besplatne sportske aktivnosti, besplatan prevoz đaka, poboljšanju socijalne zaštite stanovništva. Ove godine Opština Prokuplje je po prvi put obezbedila besplatno letovanje za stotinu dece, odnosno, nagradila je najbolje učenike i omogućila da deca iz socijalno ugroženih porodica idu na letovanje.

– Zadovoljni smo što smo ove godine realizovali mnoge važne projekte. Pored svih davanja namenjena našim najmlađim sugrađanima, građani vide da je Prokuplje bilo zaista veliko gradilište tokom cele godine, a tako će biti i naredne, jer smo započeli kapitalne projekte u kojima učestvujemo sa određenim procentom sredstava. Tu prvenstveno mislim na izgradnju nove Zelene pijace, u okviru koje se sada rade pristupne saobraćajnice a u narednom periodu počeće i izgradnja mosta, rekao je predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i istakao da će i naredna godina biti godina ulaganja u infrastrukturu i da će radovi početi odmah sa otvaranjem nove građevinske sezone.

Na današnjem zasedanju doneta je Odluka o izmeni Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave Opštine Prokuplje. Zbog efikasnijeg obavljanja poslova iz nadležnosti pojedinih organizacionih jedinica, ovom odlukom biće omogućena preraspodela radnika, u cilju postizanja boljih rezultata u radu pojedinih javnih preduzeća.

Odbornici su usvojili i odluku o javnim parkiralištima kojom su projektovana proširenja javnih parkirališta u ulicama Cara Lazara i Miloša Obilića, čime će biti obezbeđen veći broj parking mesta u gradu.

Promenom Osnivačkog akta JКP „Hameum“ , proširene su delatnosti ovog preduzeća, koje će od sada obavljati površinske radove na ulicama, putevima, autoputevima, mostovima, u koje spadaju i asfaltiranje puteva, obeležavanje oznaka i drugi površinski radovi.

Promenom Osnivačkog akta JP za urbanizam i uređenje opštine Prokuplje dodaju se poslovi izgradnje puteva i autoputeva.

– Hoćemo da napravimo preduzeće koje će biti kompletno opremljeno savremenom mehanizacijiom, jer se nadamo da će nam biti povereni radovi na izgradnji dela trase novog autoputa. Pred nama su i drugi veliki poslovi, kao što je izgradnja Industrijske zone, a namera nam je da budemo potpuno opremljeni za izvođenje svih predstojećih radova, kazao je predsednik Simonović.

U nastavku sednice usvojen je Finansijski izveštaj ovlašćenog revizoraJКP „Hameum“ za 2017. godinu, koji je obrazložio direktor ovog preduzeća Predrag Jovićević. On je ovom prilikom rekao da je ostvaren visok procenat naplate svih usluga, kao i da najveći deo sredstava, skoro 94 odsto ide za isplatu obaveza.

Odbornici su na današnjoj sednici upoznati i sa informacijom o ovogodišnjoj berbi i otkupu šljive na teritoriji opštine Prokuplje. Ukupan rod šljive ove godine bio je oko 5.634,75 vagona, prema podacima dobijenih od proizvođača i otkupljivača.

Do promena je došlo i u sastavu Opštinskog veća Opštine Prokuplje. Doneta su rešenja o prestanku mandata većnika Radoslava Mihajlovića i Vladimira Pešića, a za nove većnike izabrani su diplomirani žurnalista Dragana Mitrović i diplomirani inženjer poljoprivrede Žarko Кoprivica.

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here