Izvedena drama Srbijanke Stanković

0

Prokupački Dom kulture i Amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“, Svetski dan pozorišta 27. mart, obeležili su izvođenjem predstave „Ana je čekala“. Predstava, koju je prema tekstu Srbijanke Stanković režirala Tijana Petrović, imala je nekoliko repriza i uvek je pozorišnu salu punila do poslednjeg mesta.

Tako je bilo i sinoć, kada su akteri ove predstave igrali za Svetski dan pozorišta, koji se u pozorištima širom sveta obeležava čitanjem poruka istaknutih pozorišnih radnika.

Prokupački glumci su izvođenjem predstave „Ana je čekala“ podsetili javnost na snagu izvođačkih umetnosti i umetničkog stvralaštva.

Svetski dan pozorišta pokrenuo je Međunarodni teatarski institut ITI koji organizuje pisanje svetske poruke. Ovaj dan se obeležava od 1962. godine 27. marta, datuma povezanog sa otvaranjem prve pozorišne scene u Teatru nacija u Parizu.

Među autorima koji su pisali poruke za taj dan nalaze se impozantna imena. Uz Žana Koktoa i Lorensa Olivijea, svoje misli o važnosti i ulozi teatra dosad, tim povodom svetu su preneli Artur Miler, Piter Brik, Ežen Jonesko, Ričard Barton, Elen Stjuart, Edvard Albi, Vaclav Havel, Dario Fo.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime