Jel smeš da pišeš?

2

Obično ovako, kao u naslovu počinje razgovor između novinara i građana u Toplici. Naviknut već na ovakvo pitanje, ranije ne, ali od od skora odgovaram – ne smem!

Zašto ovako odgovaram? Zato što ako nekog, u ovom slučaju novinara ovako pitate, onda računate verovatno da sme. Zašto bi ga pitali ako ne sme?!

Elem, srete me čovek u kafani (a i gde bi sreo novinara uostalom!), pa reče: “Smeš li da pišeš o korupciji”?

Nađoh se u čudu između dva zalogaja, pa rekoh: “Zavisi kakva je korupcija u pitanju. Možda smem, a možda i ne smem, nego mi ti prijatelju ispričaj o čemu se radi”…

Kaže on: “Pa to ti je kao ovi što sede za susednim stolom… Imam ja njihove slike… korupcija… samo ti da napišeš”!

Okrenuh se ka tom stolu, a tamo porodica ručava, pomislih na trenutak, ovaj mene nešto zajebava, ili je u pitanju skrivena kamera!

Kažem ja njemu: “Da ti prijatelju nisi gledao “Balkanskog špijuna”, znaš, onaj domaći film”?

On onako, već iznervirano: “Ma nije film, nego stvarno korupcija!”

Vidim, vrag odneo šalu, biće to priča da možda i ja iz provincije “dobacim do Pulicera” (znate, onu, najveću novinarsku nagradu!)…

Rekoh mu, nije problem, da mi ti to sve ispričaš, daš mi izjavu i da mi te tajne slike dostaviš i da objavimo mi to, pa kud puklo da puklo za korupciju – neka se zemlja trese!

Skoči on kao oparen: “A ne, nikako moja izjava, nego da ja tebi dam slike “inkriminisane o korupciji”, da ti to napišeš kako ti ja kažem, ali bez imena. Jedino tako il’ nikako”!

Sad ja malo iznervirah: “Jel te ovo Đura poslao, a on blokirao aerodrom da niko ne ode iz zemlje”? – pozvah se ja naivno na film “Balkanski špijun” kad Đura blokira aereodrome, da okrenem malo na šalu…

On se naroguši pa zasikta: “Kaki Đura, ti nećeš da pišeš, vidim ja”! – zaglavi na vrata i ode…

I tako… Od tada, kad me pitaju: “Jel smeš da pišeš, odgovaram – ne smem”!

A možda bi i pisao, ali kako kada se sve završava sa: Nemo ga imentuješ!

Pročitajte i priču: Ni vaš stojadin ne ide na vodu!

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

2 KOMENTARA

  1. bas tako, ima ljudi koji bi nekoga tako ,,nakitili,, i olajali da je cudo jedno, ali da ga ne imentujes. Ovo dvojako posmatram, ili mrzi nekoga pa da mu naudi ili zaista je sve tacno sto kaze, ali nebi zeleo da se zna da je od njega.

    Pa kako ti kao novinar da nbesto objavis bez dokaza, u ovom slucaju izjave svedoka, gubis na sudu garantovano, a nije ti ni u redu da ides linijom manjeg otpora i kazes ne smem. Naravno od istine ne treba bezati, pa kome milo, kome krivo.

    A zaista smo takvu, u cetiri oka ima svakog da nagrdimo, mislim da olajemo onog ko nije tu, a kada dodje ljubimo se sa njim kao sa bratom rodjenim. I u pravu si sto si u jednoj kolumni napisao da svi izbegavaju da prvi napuste drustvo za stolom.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime