Jelena Krasić: Svi možemo biti zvezde, da izgledamo dobro i zdravo!

4

Kada je 2008. godine sportska karijera dovela u Niš u KK Student” i na Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Jelena Krasić bila je reprezentativka u Bosni i Hercegovini i nije ni slutila da će deset godina kasnije voditi jedan od najuspešnijih fitnes studija u Prokuplju.

Nakon što je doživela tešku povredu kolena, koja ju je zauvek udaljila od blistave košarkaške karijere, kao jedan od mnogobrojnih profesora sporta i fizičkog vaspitanja u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Jelena se odlučuje na veliki korak.

– Septembra 2016. godine, ostvarena kao majka i supruga, počinjem da realizujem svoju ideju da pokrenem fitnes centar, jer tada u gradu nije postojalo ništa slično. Pokrenuti posao u ovom ludom i teškom vremenu je bilo veoma teško sa velikom dozom rizika, ne u sebe i svoje sposobnosti i znanje, nego od toga da li će sredina prepoznati moju ideju i zamisao. Ali sam ipak ušla u sve ovo. U početku nije bilo nimalo lako, ali podrška porodice i nekolicine prijatelja, jer sam ipak bila novajlija i nepoznata osoba u Prokuplju, mnogo mi je značila – kaže Jelena.

Upravo taj rizik, naporan rad i podrška najbližih doveli su je do proslave drugog rođendana studija i partnerstva sa Fit pass Srbija.

 

-“Stars fit” je jedini Fit pass partner u Prokuplju kao jedina registrovana firma u gradu čija je delatnost fitnes. U početku je to bio centar čiji se rad bazirao samo na grupne i individualne fitnes treninge, korektivne vežbe, jer mi je korektivna gimnastika pored sportske medicine bila omiljeni predmet tokom studija. Vremenom kako sam stasavala i edukovala se, program centra se proširio i na rad sa trudnicama tj. na psihofizičku pripremu za trudnice. – kaže ona.

U radu ne pravi razlike između grupnog i individualnog treninga, već se trudi da maksimalno profesionalno pristupi svakome. U svakom treningu i klijentu vidi izazov i smatra da je neophodno dobro upoznati osobu pa tek onda krenuti rad sa njom, bila to trudnica ili neko ko želi da skine 20-30kg.

Moj radni dan započinje u 6h ujutru, a već prvi termin je od 7:15h, gdje se cijelog dana smjenjuje rad grupnih, individualnih treninga, vježbi za trudnice, korektivnih vježbi, tako da moj posao nije nimalo monoton, uvijek su tu šale, osmjesi, razgovori.  Najljepše je kada dođem kući i sumiram cijeli dan i shvatim da su, u stvari, svi oni osmjesi i sreća mojih klijenata upravo ono što me ispunjava i što je moj rezultat, jer kao što i sam moto Stars fit-a kaže: Vaše tijelo je naša briga! – kaže zadovoljno Jelena. 

Ipak, pored svega što radi, ono što je izdvaja kao nesvakidašnju jeste rad sa trudnicama. Na ideju da trenira sa trudnicama došla je u svojoj prvoj trudnoći, jer tada u gradu, pored škole za trudnice u Domu zdravlja, nije postojalo mesto u kom bi se trudnice edukovale o  zdravoj ishrani, vežbama, svemu novom što ih čeka.

Sa vežbanjem u trudnoći može da se krene kada se uđe u puna četiri mjeseca, kroz lagane i odabrane vežbe jačaju se oni delovi tela koji će najviše trebati nakon porađaja, kao i oni delovi tela koji trpe najviše opterećenje tokom same trudnoće. Cilj je, kako kaže, da se vežbama smanji preterano povećanje kilaže, otkloni bol u leđima, smanji zadržavanje tečnosti u organizmu, ojača rameni deo. Kako na fizičkoj pripremi, Jelena posebnu pažnju poklanja i mentalnoj pripremi za porođaj vežbama disanja i opuštanja.

Foto: Jelena Krasić, privatna arhiva

– Rad sa trudnicama je fenomenalna stvar, jer i ja naučim nešto novo od njih, jer je svaka trudnoća kod žena sa kojima radim drugačija. Prenjeti svo znanje na trudnice koje je stečeno na fakultetu, a i razumjeti ih u isto vrijeme je nešto što mi je posebno značajno i bitno u mom poslu. One dođu uplašene, jer se nisu nikada srele sa nečim sličnim, a opet žele da se lijepo osjećaju i hrane zdravo. Nakon par druženja postanu opuštene, zaborave na mučnine, bolna leđa, otečene noge, jer im moj rad  sa njima jako prija, oslobađa ih straha i predrasuda. Dva puta nedeljno radimo po 45 minuta,  a 15 minuta nam služi za razgovor, razmjenjivanje mišljenja i osjećaja. Pošto sam i sama sada u drugom stanju, sve mi je još zanimljivije i aposlutno i u potpunosti ih razumijem i zajedno se pripremamo vježbanjem i pričom za najljepši period svake žene u životu. Sa treninzima nisam prestajala u trudnoći, samo sam na početku smanjila broj treninga na nedeljnom nivou i smanjila intezitet treninga iz razloga što se sa vježbanjem u trudnoći kreće sa puna četiri mjeseca, a moja prva četiri su bila pakao – kaže sa osmehom.

Foto: Danijel Milojković

U gradu je „bije glas“ da je stroga, posvećena i dosledna, a ona kaže da tu posvećenost i odgovornost u radu duguje svojim roditeljima i njihovom vaspitanju, jer je odrasla u sportskoj porodici u kojoj su uvek vladali red, rad i disciplina.

– Sama pišem i pravim svoje planove i programe treninga. Veliki sam perfekcionista u svom poslu pa se uvijek trudim da sve maksimalno dobro funkcioniše. Pratim trendove savremenog načina života, ali opet imam neke svoje vodilje i smjernice kako će mi sve funcionisati. Ne kopiram ničiji rad, naprosto gradim nešto svoje po čemu se trudim da budem prepoznatljiva, i nadam se da uspjevam. Moja ideja vodilja jeste da svi možemo biti zvijezde u smislu dobrog i zdravog, fit izgleda. – kaže Jelena.

Iako će njena sportska porodica u januaru biti uvećana za jednog člana, Jelena i dalje vredno radi i sija u svom „zvezdanom“ studiju. Svaki njen trening potvrda je onog pravila da je lako raditi posao koji voliš.

4 KOMENTARA

  1. Sve pohvale za intervju i naravno za Jelenu koja je zaista nešto posebno što se dogodilo ovom našem gradu. Ja sam od samog početka u “Stars fit-u” i imam samo reči hvale za Jelenin rad. Samo napred

  2. Pravi primer kako posvećenost i ljubav prema svom poslu daju sjajne rezultate. Jeleni želim da joj “stars fit” proslavi još puno rođendana, na obostrano zadovoljstvo. Hvala što si “razdrmala” Prokuplje.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here