Jelena Mitić – žena koja ostavlja trag!

0

Taman kad pomislite da o nekome znate skoro sve, ovo „skoro“ vas iznenadi. Takav je slučaj sa svim izuzetnim ženama Prokuplja, pa i sa slikarkom i humanistkinjom Jelenom Mitić. Žena koju mnogi prepoznaju kao vlasnicu umetničkog paba „Black fox“, a koja se i sama predstavlja kao Crna lisica, i ovog puta je povod za priču.

Trag fondacija podržala Srećaonicu!

Naime, na poslednjem konkursu Trag fondacije za projekte udruženja „Aktivne zajednice“, podržan je projekat udruženja „Krug podrške“, koji će biti sproveden u saradnji sa Jeleninim art pabom.

– U pitanju je Srećaonica – Happy Hub. Presrećna sam što je Trag fondacija prepoznala potencijal našeg projekta. Ovo je izuzetno značajno za celu našu zajednicu. „Krug podrške“, inače, godinama već radi na unapređenju kvaliteta života i ličnog razvoja dece, mladih i odraslih, dece sa teškoćama u razvoju, osoba sa invaliditetom, osoba sa mentalnim teškoćama, dece i mladih u „riziku“, porodica sa problemima u komunikaciji, marginalizovanih grupa i članova porodica ovih grupa. Ovog puta pripremamo nešto novo, zanimljivo i lepo, i kao što ja uvek kažem: „Možemo da pravimo dobre priče zajedno!“ – kaže Jelena.

Možemo da pravimo dobre priče zajedno

Iza ovog slogana kriju se prava i stvarna dobra dela, koja godinama sa nenametljivom lakoćom i izuzetnom pozitivnom energijom čine Jelena i njen suprug, i slobodno se može reći, armija pozitivaca i kreativaca Prokuplja.

jelena-mitić

Humanost Jelene Mitić i Miloša Šubaranovića prepoznao je i Rotaract klub pre par godina, kada su nagrađeni „Poveljom humanosti“. Ova plaketa stoji okačena u art pabu pored brojnih umetničkih slika prokupačkih autora. Pored toga što organizuju besplatne kreativne radionice za decu, učestvuju ili su inicijatori mnogih humanitarnih akcija. Među poslednjima su i dve akcije magazina Topličanka „Ako imaš donesi, ako nemaš odnesi“ i pravljenje biblioteke za Dečje odeljenje Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“.

Slikarstvo i koreni na prvom mestu

jelena-mitić

Iako Jelenu svi prepoznaju najpre kao humanu ženu koja osvaja svojim vedrim duhom, ona za sebe kaže da je pre svega slikarka. Nakon prve samostalne izložbe portreta, koja je uspešno prihvaćena u prokupačkoj javnosti, Jelena priprema drugu.

– Spremam izložbu pod nazivom „Koreni.“. Trenutni atelje je kuća mojih predaka u Gornjoj Toponici, nadomak Prokuplja. Gajim posebne emocije i duboko poštovanje prema ovom domu. U toj kući sam provela veliki deo svog detinjstva i ona u meni proizvodi dobre vibracije i sećanja. Zaista je doživljavam kao mesto za beg od realnosti – moja je „kula od slonovače“. Zato sam je i odabrala za mesto u kom ću stvarati. Tematika je jasna. Počela sam da radim i prepustiću se – videćemo na kraju šta će me stići ili šta ću ja da uhvatim. Stvaram u potpunoj slobodi, pa neka me ona vodi do momenta spremnosti da svoje radove (emocije) pokažem javnosti. – priča nam ova slikarka.

Izuzetnost se neguje

jelena-mitić

Hrabra, autentična, borbena i posebna, Jelena Mitić je Prokupčanka koja pleni svojom energijom. Ove jeseni, pored Srećaonice, svoje misli i ruke zaokupiće i nečim potpuno novim u svom životu. U pitanju su studije na Visokoj tehnološko umetničkoj školi u Leskovcu.

– Može se reći da su ove studije moj način da udovoljim sebi. Počinjem nešto novo i videćemo šta će lepo od svega toga ispasti – kaže ova kreativna žena.

Upravo time, Jelena Mitić potvrđuje da se izuzetna žena rađa, ali i da se izuzetnost mora negovati, dobrotom, lepotom i neprestanim stvaranjem. Kao prava prokupačka Frida Kalo, ona ne prestaje da iznenađuje i očarava, a sasvim je izvesno, i da ostavlja trag koji se pamti.

 

Tekst je napisan u okviru projekta „Izuzetne žene Toplice”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime