Kad ekonomista postane malinar

2

Da se mlad, obrazovan čovek okrene poljoprivredi kao što je to učinio Bojan Jovanović (35) iz Kuršumlije, to pa i nekako “može da prođe”, ali da kompletnu zaradu jednogodišnjeg rada u Tunisu uloži u poljoprivredu, to nije čest slučaj ne samo u ovom kraju.

Bojan Jovanović je inače ekonomista po struci, ali je rešio je da se okrene poljoprivredi i podigao malinjake na kome bi mu pozavideli mnogo iskusniji poljoprivrednici.

– Pre svog boravka u Tunis zadao sam sebi cilj da sve što tamo zaradim uložim u poljoprivredu. Vratio sam se i februara 2016. posadio 30 ari vilameta, a decembra sam posadio 40 ari polke. Oktobra iste godine sam bušio bušotinu na 50 metara dubine kapaciteta 55 do 70 tona vode dnevno tako da ukupna investicija u 2016. godini iznosi milion dinara, objašnjava nam Bojan dok obilazimo njegov malinjak u Vrševcu.

On je inače specijalizovao finansije pa je tu strast ka brojkama preneo i na poljoprivredu i precizno nam objašnjava računicu.

– Suština je da već ovih letnjih dana  očekujem preko 5 tona maline, sorta vilamet da da preko 3 tone, a polka oko 2 tone.  Opravdanost investicije je fantastična a ukupan nivo proizvodnje koji čekujem do leta 2019. godine je 30 tona maline, precizno nam objašnjava Bojan svoju kalkulaciju.

A malina je ove godine izdržala prolećne mrazeve i odlično rodila. Već ovih dana počinje berba za koju će pored ukućana morati da angažuje i berače.

– Konkretno kod maline je cena ovih zadnjih godina oko 240 dinara od koje kad oduzmemo troškove priozvodnje  od oko 80 dinara – dobijamo fantastičnu profitnu stopu od 300% što daje mogućnost daljeg širenja proizvodnje, naglašava naš sagovornik.

Pored malina, Jovanović je zasadio i pasulj na oko 20 ari i tu očekuje solidnu zaradu.

Već naredne godine, planira da proširi zasade malina i da postane ozbiljan poljoprivrdni proizvođač.

Ističe da poljoprivreda nije tako popularna kod mladih ljudu što je velika greška jer se može ostvariti dobra zarada u ovim teškim vremenima. Samo je potreban veliki rad i posvećenost, naglašava naš sagovornik dok obilazimo zasad maline koji će po svoj prilici ove godine dati dobar rod.

Sve o Kuršumliji na jednom mestu možete pročitati OVDE

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime